به گزارش صبح الوند به نقل از عصر هامون، ایران و افغانستان علاوه بر مرزهای خاکی در زمینه مسائل مربوط به آب نیز با هم چند نقطه مشترک دارند. دو رودخانه هیرمند و هریرود از ارتفاعات افغانستان سرچشمه میگیرند و در ادامه به سمت ایران میآیند. یکی به تالاب هامون میریزد و دیگری از مرز مشترک افغانستان و ایران میگذرد و در داخل خاک ایران به سد دوستی میرسد و در ادامه وارد شنزارهای کشور ترکمنستان میشود. سالهاست موضوع حقابه ایران -هم برای تالاب هامون و دشت سیستان و هم برای سد دوستی- از موضوعات مهم مطرح میان دولتهای حاکم بر دو کشور همسایه است.
در سفر اخیر محمد اشرف غنی، رئیسجمهور افغانستان، به ایران، وی با اعلام آمادگی این کشور برای آغاز مطالعه و بررسی چرایی خشکشدن هامون و همچنین چگونگی احیا و برگشت آن به شرایط گذشته، اعلام کرد: «لازم است تیمی تخصصی بهصورت مشترک از دو کشور، برنامهای جداگانه از سلسله اقداماتی را که دو کشور ایران و افغانستان باید بهصورت ضربالاجل برای جلوگیری از تخریب بیشتر تالاب بینالمللی هامون انجام دهند، تهیه و تدوین و به دو کشور ارائه کنند».
او همچنین با اعلام آمادگی برای ایجاد چارچوب همکاریهای کلی بهمنظور حفظ محیط زیست در کشور و منطقه، گفت: «با توجه به مشکلات ناشی از تغییرات آبوهوا و اقلیم که منجر به خشکشدن باغها و جنگلهای افغانستان شده است، این کشور آماده هر نوع اقدام و همکاری در زمینه حفاظت و احیای آبگیرها و تالابهاست». اشرف غنی، سیلابها و خسارتهای فراوان ناشی از آن را یکی از مهمترین چالشهای افغانستان برشمرد که سالانه قریب به ٥/١میلیارد دلار خسارت برای آن کشور بهدنبال دارد.
تشکیل کارگروه مشترک ایران و افغانستان برای احیا تالاب هامون
معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست، در رابطه با دیدار خود با رئیسجمهور افغانستان و مسائل مطرحشده در آن دیدار، جزئیاتی را مطرح کرد. ابتکار دراینباره گفت: «ما در ارتباط با همکاریهای مشترک با کشور و مردم افغانستان درباره موضوع تالاب بینالمللی هامون، برنامههای زیادی داریم. در مذاکرات رسمیای که با آقای اشرف غنی، رئیسجمهور محترم افغانستان، داشتیم پیشنهاد دادیم که یک کارگروه مشترک برای احیای تالاب بینالمللی هامون، که یک تالاب بسیار ارزشمند برای زندگی مردم منطقه چه در افغانستان و چه در ایران است، تشکیل شود، چراکه معتقدیم اگر این تالاب احیا شود بر کشاورزی و معیشت و دامداری آنها تأثیر دارد و میتواند به لحاظ گردشگری نیز به یک جاذبه خوب تبدیل شود و خودبهخود خواهد توانست امنیت این منطقه را تأمین کند و سطح آن را بالا ببرد.
این بحثهایی بود که با رئیسجمهور افغانستان مطرح کردیم و آقای غنی هم از آن استقبال کردند و ما انتظار داریم و امیدواریم این کارگروه زودتر تشیکل شود.
ابتکار همچنین در رابطه با رودخانههای هیرمند و هریرود نیز به «شرق» گفت: «درباره مسائل این دو رودخانه مشترک بین دو کشور مسئولان وزرات نیرو موضوع را مطرح کردند، چراکه هریرود و هیرمند برای هر دو کشور اهمیت دارند. با توجه به همکاریهای خوبی که همواره بین ایران و افغانستان درباره مسائل مختلف انسانی و اجتماعی وجود داشته است ما امیدواریم این همکاریها درباره این دو رودخانه هم استمرار داشته باشند و هرچهسریعتر کارگروه مشترکی برای حفاظت از تالاب هامون شکل بگیرد».
آیا باید فاجعهای بدتر از آنچه که در سیستان رخ داده اتفاق بیفتد تا دولت توجه جدی به این منطقه محروم کند
سید باقر حسینی نماینده مردم سیستان در نطقی کوبنده خطاب به رییس جمهور گفت: آیا باید فاجعهای بدتر از آنچه که در سیستان رخ داده اتفاق بیفتد تا دولت توجه جدی به این منطقه محروم و دورافتاده ولی مهم و استراتژیک برای جمهوری اسلامی بکند و به داد مردم برسد؟
وی افزود: آیا دمای ۵۳ درجه همراه با طوفان شن و ماسه که حداقل ۵ ماه در سال فراتر از وضعیت بحرانی است و در برخی ایام به ۲۰ برابر حد مجاز می رسد، کافی نیست تا دولت برای گرفتن حقابه تالاب هامون و تثبیت شن های روان اقدامی جدی کند؟ متاسفانه منطقه سیستان رتبه اول سه نوع بیماریهای ریوی، تنفسی و چشمی را در کشور دارد.
حسینی با بیان اینکه دولت برای کارمندان پرتلاش که عاشقانه در این منطقه خدمت می کنند چه کرده است، ادامه داد: چرا بدی آب وهوا به کارمندان تعلق نمی گیرد؟ آیا آب و هوای شهرهای برخوردار و خوش آب و هوا کشور و منطقه سیستان یکسان است که این حق به سیستانی ها داده نمی شود؟
وی همچنین خواستار اجرای مصوبه دولت در سفر استانی به سیستان و بلوچستان برای تثبیت شن های روان شد.
حسینی در مجلس خطاب به وزیر نیرو خواستار عمل به وعده کاهش تعرفه برق سیستان به درجه گرمسیری شد و اظهار کرد: چرا با وجود پیگیری نمایندگان استان این وعده عملی نمی شود؟ حداقل در ۵ ماه از سال امکان استفاده از کولرهای آبی در سیستان وجود ندارد، آیا این مسئله برای کاهش تعرفه برق در این منطقه کافی نیست؟
وی رییس جمهور را خطاب قرار داد و افزود: مردم به ما می گویند ما هیچ چیزی از دولت نمی خواهیم فقط مقامات ارشد دولتی به اتفاق خانواده هایشان یک هفته در شرایط فوق بحرانی در سیستان زندگی کنند سپس تصمیم گیری کنند، آقای وزیر نیرو، بیش از دو ماه است مردم روستاهای سیستان آب شرب ندارند.
این نماینده مردم در مجلس نهم اظهار داشت: آقای رییس جمهور چرا ۵۰۰ میلیون دلار مصوب برای آبرسانی به روستاها را در اختیار وزارتخانه های مربوطه قرار نمی دهید تا مشکل آب شرب روستاهای کشور حل شود.
عضو هیات رییسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، با اشاره به آثار منفی تک نرخ شدن بنزین، گفت: این تصمیم برای شهرهایی که فاقد گاز و جایگاه های سی ان جی هستند مشکلات زیادی را به وجود آورده است، این مسئله عدالت را مخدوش کرده است، برای تاکسی داران و آژانس های مسافرتی بسته حمایتی در نظر گرفته شود تا جبران فقدان گاز شود.
لازم به ذکر است اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان 29 فروردین ماه امسال به ایران سفر کرده است.
دیدگاه شما