به گزارش صبح الوند به نقل از هگمتانه، زير آفتاب سوزان تابستان گرم، در زمينهاي خاكي و سنگلاخ حاشيه شهر همدان ليگ محلات موسوم به جام جهاني كوچك در حالي با برگزاري دور حذفي و مشخص شدن هشت تيم برتر در حال انجام است كه شاهد استقبال پرشمار تماشاگران از اين ديدارها هستيم.
جامي كه تصاحب آن با عبور از مشقتها، بخت و اقبالها، سختيها و جدالهاي نابرابر امكان پذير است و در اين مسير دشوار چه بسا برخي تيمها سر ميشكنند، مشت پرتاب ميكنند، درگيري فيزيكي ايجاد ميكنند و در اغلب مواقع كه زورشان به هم نميرسد داور را به لطف باخت و ناكامي كسب شده با كتك بدرقه ميكنند.
ليگ فوتبال محلات همدان ششمين سال است كه برگزار ميشود و امسال مرحله مقدماتي با رقابت 90 تيم از 60 محله انجام شد و در نهايت 32 تيم به دور دوم راه يافتند و از اين تعداد 16 تيم به دور سوم رسيدند و در نهايت هشت تيم به جمع برترينها پيوستند.
اين پيكارها به لحاظ كمي و تعدد تيمها در غرب كشور بينظير است ضمن اينكه در يكسال اخير براي نخستين بار صدور پروانه بهرهبرداري تيمهاي ورزشي محلات همدان به عنوان الگوي كشوري معرفي شد.
اين طرح با ابتكار كميته فوتبال محلات همدان كه زيرمجموعه باشگاه شهداي شهرداري همدان است تدوين شده و مديريت باشگاه با اصلاح ساختاري پروانه بهرهبرداري، نسبت به اجراي آن اقدام كرد ضمن اينكه قالب طرح به دبيرخانه كلانشهرهاي كشور ارايه شد.
اما همين ليگ نوآور و خلاق دستخوش قوانين جالب و اتفاقات نادر فوتبالي هم هست كه قطعاً كمتر فوتبالدوستي تاكنون اين قبيل ليگ را شاهد بوده است.
در محاصره بيش از دو هزار و 500 بازيكن و مربي فوتبال محلات همدان كمتر داوري ميتواند سلامت جاني خود را تضمين كند و طبيعي است در پايان بازي بايد در انتظار الطاف فيزيكي تيم بازنده باشد.
نكته جالب توجه در فوتبال جام كوچك اين شهر در اين است كه تيمهاي شركت كننده به اجبار بايد تيم داوري براي ساير مسابقات اعزام كنند و در غير اين صورت يك امتياز تيمي از آنها كسر ميشود.
اينجا فوتبال محلات قانون خودش را دارد و قوانين و مقررات برگرفته از ايدههاي عدهاي انگشت شمار تدوين شده و باوجود ضرورت اعزام داور توسط تيمهاي حاضر، هم هرگونه درگيري با وي مشمول مجازاتهايي نظير حذف از مسابقات است.
بررسيها نشان ميدهد كه بيش از 50 درصد مسابقات كه اغلب با برد و باخت همراه بوده منجر به زد و خورد كادر داوري شده و گروهي موسوم به چماق داران، به اصطلاح محله ايها شاخ و شانه ميكشند.
تيمهايي كه براي رسيدن به مرحله نهايي مسابقات به آب و آتش ميزنند و در بين آنها هستند افرادي كه بيصبرانه منتظر خشونت و درگيري ميباشند.
حتي شاهد رفتارهايي فراتر از يك جدال و جنگ فيزيكي هستيم و در اين بين متأسفانه به لحاظ فرهنگي هيچ برنامهاي از سوي سازمان فرهنگي ورزشي شهرداري انجام نشده است.
حتي هربار كه كميته انضباطي محلات اقدام به كنار زدن تيمهاي بياخلاق و جنگ طلب زدهاند اما متأسفانه برخي بواسطه رفاقت با آنها اين احكام را برهم زده و اجازه حضور تيمهاي خاطي را ميدهند و بازهم شاهد روز از نو و روزي از نو هستيم. قانوني كه فقط در فوتبال محلات همدان ديده ميشود و بس!
افرادي كه حتي به هنگام محروميت سماجت به خرج داده و از راههاي مختلف و به وسيله افراد بانفوذ اين ممانعت از حضور در مسابقات را برمي چينند.
جالبتر از اين همه تكاپوي توأم با خشونت براي تصاحب سكوي قهرماني در اين است كه هر يك از اعضاي تيم قهرمان حدود 150 هزار تومان به عنوان جايزه دريافت ميكنند و ارزش ريالي اين رقابتها چيزي نيست كه ديگران تصور ميكنند.
رقابت توأم با جنگهاي رواني و درگيرانه در ميدان خاكي، پر از سنگريزه و در اوج تابش روزانه آفتاب سوزناك فصل تابستان گويي جستجو براي رسيدن به جام زرين جهاني است و ارزشي كه در آن ديده نميشود احترام گذاشتن به يكديگر و انجام يك بازي سالم و به دور از جنجال است.
در واقع اغلب برد و باختها در چهره داور اثرگذاري ميشود يعني در پايان مسابقه عدهاي كه طبيعتا تيمشان پيروز ميدان است بوسه بر گونه داور ميزنند و شكست خوردهها به دنبال بهانهاي براي پرتاب مشت به سمت او ميگردند.
از ديگر شيوههاي جالب فوتبال محلات اينكه اغلب اعضاي كميته اجرايي مسابقات تيمداري هم ميكنند، يعني تيمهايشان در مسابقات حضور دارد و بهترينها در تركيب تيم عضويت دارند.
اين شيوه اجرايي منجر شده تا تصميم گيريها تحت الشعاع منافع فردي قرار بگيرد و جايگاه اجرايي اين دسته از تيمداران به رسيدن آنان تا مراحل بالاتر حتي قهرماني بسيار مؤثر است.
تصميمات اجرايي براي اين ليگ محلات آني و شتاب زده گرفته ميشود و يك شبه قوانين جديد اتخاذ ميگردد.
اما جذابيت اين رقابتها تا حدي است كه بازيكنان باشگاهي ترجيح ميدهند قيد حضور در مسابقات باشگاهي را زده و در اين پيكارهاي جنجال آفرين شركت كنند.
عدم جذابيت رقابتهاي باشگاهي، پايين بودن سطح كيفي مسابقات، كوتاه بودن زمان مسابقات به دليل كاهش تيمها و عدم حمايتهاي مالي از بازيكنان سبب شده تا آنها ليگ محلات را ترجيح بدهند.
ليگي كه بازيكنان از يك يا چند محله بوده و به صورت رفاقتي اقدام به راهاندازي تيم ميكنند و بازيكن پيشكسوت و قديمي سكاندار تيم ميشود.
همين مسأله منجر به كاهش گرايش بازيكنان به عضويت در باشگاه و تزلزل در ساختار باشگاهها شده و اين قانون محلات است كه براي پذيرش آنها شرط ميگذارد و هر بازيكن باشگاهي براي ورود به عرصه ليگ محلات ابتدا بايد رضايت نامه باشگاهي دريافت كند و سپس آن را در هيأت فوتبال استان همدان به ثبت برساند.
آمارها نشانگر اين است كه امسال بيش از 50 بازيكن باشگاهي با دريافت رضايت نامه و ثبت در هيأت فوتبال جذب تيمهاي محلات شده است.
در مجموع بازيكنان باشگاهي كه فاقد رضايتنامه از باشگاه مربوطه هستند حق شركت در ليگ محلات را ندارند و استفاده از بازيكن باشگاهي از سوي تيمها در نهايت به ثبت رساندن نتيجه بازي سه بر صفر به سود تيم حريف خواهد شد.
اما در همين فوتبال پرحاشيه فوتبال محلات همدان ميتوان نكات مثبت را هم تجربه كرد.
تمامي آمارها و اطلاعات فردي تيمها به صورت نظام نرمافزاري چيدمان و تنظيم شده و در كوتاهترين زمان ممكن ميتوان وضعيت تيم و اعضاي آن را بررسي و مشاهده كرد.
نظامي كه هيأت فوتبال استان همدان فاقد آن است و به تازگي سعي دارد از اين ابتكار براي ثبت اطلاعات تيمهاي باشگاهي خود الگو برداري كند.
هر تيمي مجاز به استفاده از 23 بازيكن است و در مسابقات ميتواند پنج تعويضي داشته باشد.
تيمها ملزم به داشتن گروه داوري هستند و داوران هر زمين قضاوت ساير زمينها را عهده دار هستند تا معضل تباني از سوي داوران در فوتبال محلات رخنه نكند كه البته هفته قبل چنين ايراد غيرجوانمردانه در يكي از بازيها مشاهده شد.
نكته جالب توجه اينكه صدور اخطار و كارت قرمز از سوي داوران به مربي و سرپرست تيمها فايدهاي ندارد چرا كه در محلات سكو و ورزشگاه وجود ندارد اما در صورت اين اقدام، مربي و سرپرست حق نشستن روي نيمكت تيم خود و حتي به فاصله 100 متر از شعاع زمين بازي را ندارند.
برخي تيمهاي مدعي و صاحب نام اقدام به جذب حامي مالي ميكنند و در اغلب مسابقات شاهد هستيم كه تيمها با لباس منقش به لوگو و شعارهاي حمايتي حاميان خود حضور مييابند.
ميل و علاقه تيمها به باشگاههاي مطرح بومي همدان نظير پاس و الوند، باشگاههاي ملي و بينالمللي نظير استقلال، پرسپوليس، سپاهان، صبا، ميلان، آژاكس، رئال و همچنين واژگان مرسوم در ورزش به ويژه فوتبال نظير هدف، اتحاد، متحد و تلاش فراوان است.
البته در پايان اين مسابقات عنوانهايي نظير آقاي گل، تيم اخلاق، بازيكن تحصيل كرده و نخبه، داوران برتر، بازيكن پديده، و پيشكسوت حائز جوايز ارزنده در كنار چهار تيم برتر ميشوند.
اين پيكارها جمعههاي هر هفته و تا اوايل پاييز امسال پيگيري ميشود و قرار است جام حذفي نيز برگزار شود.
دیدگاه شما