اوقات شرعی

 

آخرین اخبار

12. تير 1393 - 6:46   |   کد مطلب: 6821
قصه، تکراری است؛ ماجرای ساخت هتل در حریم درجه‌ یک بنایی تاریخی و مخدوش شدن حریم بصری اثر.

به گزارش صبح الوند به نقل از ايسنا، هنوز زمان زیادی از انتشار خبر قطع درختان محوطه‌ آرامگاه «باباطاهر» توسط افرادی که آنها را منسوب به اداره میراث فرهنگی همدان می‌دانستند، آن‌‌هم به‌ دلیل مزاحم بودن درختان برای گرفتن عکس یادگاری توسط گردشگران نگذشته است و شهرداری همدان همچنان به تخریب گاه و بی‌گاه بناهای تاریخی این شهر مانند خانه «جواهری» و باغ «بدیع‌الحکما» ادامه می‌دهد که خبر جدیدی از افتادن سایه‌ یک هتل بر آرامگاه «باباطاهر» به گوش می‌رسد.
هتل باباطاهر در ضلع شمالی میدان باباطاهر و حریم اصلی آرامگاه این شاعر ساخته شده و براساس آنچه در پرونده‌ ثبتی‌اش آمده است: «هیچ بنایی نمی‌تواند در اطراف این اثر تاریخی بلندتر از ساختمان آرامگاه ساخته شود.» این در حالی است که در دو سال گذشته یک‌ونیم طبقه به ارتفاع هتل باباطاهر اضافه شده است.
بر اساس اسناد موجود، «اثر تاریخی آرامگاه باباطاهر عریان در شهرستان همدان، میدان باباطاهر واقع شده است، پس از پيمودن مراحل و تشریفات قانونی لازم در 21 ارديبهشت‌ماه 1376 به شماره‌ هزار و870 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و از تاریخ ثبت، تحت حفاظت این سازمان بوده است. هرگونه تخریب، دخل و تصرف در اثر مذکور برابر مواد 558 تا 569 از کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی «تعزیرات و مجازات‌های بازدارنده» جرم محسوب مي‌شود و مرتکب، مشمول مجازات‌های قانونی خواهد بود.
حریم موجود آرامگاه با توجه به وسعت اطراف بنا در مرحله اول مناسب است، اما به‌ لحاظ حریم، دید و منظره این آرامگاه، لازم است حریم موجود گسترش پیدا کند.
یک فعال حوزه‌ میراث فرهنگی در شهر همدان درباره اقدامات انجام ‌شده در محدوده‌ آرامگاه باباطاهر گفت: به ‌نظر می‌رسد نه ‌تنها حریم موجود در این آرامگاه گسترش نیافته است، بلکه ساخت‌وسازها در اطراف این اثر ملی ادامه دارد.
حسین زندی ادامه داد: براساس آنچه از مقابل آرامگاه باباطاهر می‌توان وضعیت این هتل را دید، هتلی که حدود هشت سال پیش ساخته شده، در طول دو سال گذشته، یک‌ونیم طبقه افزایش ارتفاع داشته است و اکنون ارتفاع آن به 16 متر می‌رسد. این در حالی است که در طول شش سال گذشته، این هتل سه طبقه داشت.
وي با اشاره به بی‌توجهی مسئولان میراث فرهنگی استان نسبت به اعتراض‌ها و واکنش‌هایی که دوستداران میراث فرهنگی در طول دو سال گذشته به این اتفاق داشته‌اند، گفت: علاوه بر ساخت‌وساز انجام ‌شده که دید آرامگاه باباطاهر را گرفته است، نصب تابلو در اطراف آرامگاه نیز موجب بیشتر مخدوش شدن حریم منظری این بنای تاریخی شده است.
زندي با بیان اینکه در ماه‌های گذشته، در حریم آرامگاه بوعلی‌سینا نیز برج‌ها و پارکینگ‌هایی ساخته شده و به منظر این آرامگاه نیز خدشه وارد كرده است، اظهار داشت: با این وجود، مسئولان در این زمینه سکوت کرده‌اند.
سکوت معنادار مدیران میراث فرهنگی وقتی پرسش‌برانگیز می‌شود که در یک سال گذشته، محل برگزاری بیشتر مراسم و ميهمانی‌های اداره میراث همدان «هتل باباطاهر» بوده است.
وي ادامه داد: نگرانی فعالان مدنی و دوستداران میراث فرهنگی همدان این است که آیا آنچه در میدان نقش جهان اصفهان اتفاق افتاد، در کنار آرامگاه «باباطاهر» نیز تکرار خواهد شد؟ آیا پس از ساخته شدن هتل باباطاهر، مدیران شهری می‌توانند رأی تخریب طبقات اضافه را از مقامات بگیرند؟ آیا در این زمینه پیشگیری بهتر از درمان نیست؟
زندی همچنين شهرداری را در این میان مسئول دانست و افزود: این نهاد در چنین مواردی معمولاً فقط با یک جریمه‌ نقدی از موضوع چشم‌پوشی می‌کند؛ اما در اینجا متولی اصلی آرامگاه باباطاهر اداره‌ میراث فرهنگی است و سکوت مدیران آن، نابخشودنی است. مدیران میراث فرهنگي باید توجه داشته باشند که گردشگر برای دیدن آثار تاریخی و طبیعی به همدان می‌آید، نه برای دیدن هتلی پنج طبقه.
یک کارشناس معماری نیز درباره‌ وضعیت حریم منظری این آرامگاه گفت: در گذشته، وقتی از سمت تهران به همدان وارد می‌شدیم، با نمای آرامگاه باباطاهر روبه‌رو بودیم، اما امروز تابلو و بنای یک هتل را می‌بینیم که منظر آرامگاه را کاملاً کور کرده است.
بابک یاریاب ادامه داد: مهمترین مسأله در این محوطه، این است که «خط آسمان» اطراف مقبره شکسته شده و ارتفاع مناسب از بین رفته و یک ارتفاع جدید شکل گرفته است.
این اتفاق روی منظر بصری مقبره تأثیر گذاشته است. در حالی‌ که در شهرهایی که بافت تاریخی دارند، اجازه داده نمی‌شود «خط آسمان» شکسته شود؛ اما در اینجا این اتفاق افتاده است و ارتفاع بناهای جدید با بناهای تاریخی یکی نیست.
وی اظهار داشت: باید توجه كرد که این مسائل بر اساس منفعت شخصی، شکل می‌گیرند، مانند آنچه در ارتباط با برج جهان‌نما و میدان نقش‌جهان اتفاق افتاد.
يارياب استفاده از مصالح نامتناسب در این هتل در دست بازسازی را از دیگر مشکلاتی دانست که به حریم آرامگاه باباطاهر آسیب می‌رساند و گفت:‌ در نمای بیرونی این هتل، از نمای آلومینیومی و مدرن استفاده شده است که با فضا همخوانی ندارد.
وی اضافه کرد: در این محوطه علاوه بر بنای آرامگاه «باباطاهر» بنای تاریخی «امامزاده فرزندعلی» هم قرار گرفته است که گنبد دوپوش منحصربه‌فرد و بسیار زیبایی دارد و برای حفظ معماری کهن آن بهتر است از دست‌کاری مصون بماند.

دیدگاه شما

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
کنگره ملی8000شهیداستان همدان