به گزارش صبح الوند به نقل از همدان پیام، در حال حاضر حدود 260 میلیون نفر در جهان در صنعت گردشگری و صنایع مرتبط به کار اشتغال دارند و درآمدهای حاصل از این صنعت در مجموع حدود 9 درصد تولید ناخالص داخلی کشورهای جهان را به خود اختصاص داده است؛ یعنی گردش مالی بیش از یک هزار میلیارد دلار به صورت سالانه.
اما چرا با این همه تأکید که بر توسعه گردشگری در کشور و استان میشود هنوز ما با داشتن رتبه ممتاز در عرصه گردشگری نتوانستهایم از این بخشش خداوندی به کوشش خود سهمگیری مناسبی داشته باشیم؟
بنا بر آمار منتشر شده در سال 2013 از مجموع 150 میلیون سفر خارجی در جهان سهم ایران فقط چهار میلیون نفر بوده است.
بنا به گفته رئیس سازمان میراث فرهنگی کشور هم در سال 2013 در کل جهان هزار و 250 میلیارد دلار از محل جابهجایی گردشگران درآمد کسب شده که بنا بر آمار منتشره، سهم ایران در همین سال از محل جذب گردشگر فقط پنج میلیارد دلار بوده است.
این آمار یعنی برخلاف ادعای برنامهریزان که معتقدند محور توسعه و چشمانداز اصلی در برنامهها گردشگری است؛ در این حوزه نگاه تخصصی و مدبرانه اعمال نشده است. در این میان آمار و ارقام بیانگر آن است که سهم همدان از جذب گردشگر خارجی برخلاف تعدد جاذبهها و اقلیم منحصر به فرد و تاریخ چند هزار سالهاش نسبت به استانهای اصفهان، فارس و یزد بسیار ناچیز است.
بنا بر آمار اعلام شده تا 15 اردیبهشت سال جاری همدان میزبان 150 هزار نفر گردشگر خارجی بوده است که این رقم در مقایسه با استانهای دیگر سوالبرانگیز است.
کارشناسان در بررسی چرایی این وضعیت معتقدند تا زمانی که سیستم حملونقل هوایی، ریلی و جادهای استان توسعه پیدا نکند نمیتوان انتظار جذب گردشگر خارجی را به میزان مطلوب داشت.
هنوز پس از سالها که یکی از محورهای اصلی توسعه استان، گردشگری ترسیم شده است اما خبری از تعدد پروازهای فرودگاه و ایجاد ریل قطار در همدان نیست. پس از چند سال که وعده پروازهای زیارتی مشهد و حج در استان محقق شد قرار بود پروازهای همدان- تهران و همدان- کیش نیز از فرودگاه همدان کلید بخورد اما تا به امروز در این زمینه خبری انعکاس پیدا نکرده است.
یک کارشناس ارشد برنامهریزی گردشگری میگوید: برای مسافران خارجی اولویت نخست انتخاب مقصد، فعال بودن فرودگاه در آن منطقه است.
از دیدگاه مرتضی سماوات، این مقوله نه تنها میتواند آسانی و امنیت حملونقل را در نگاه آنها نمایان کند بلکه میتواند بیانگر توسعهیافتگی مقصد مورد نظر باشد.
وی در این زمینه تأکید میکند: تا زمانی که فرودگاه پُر پرواز در همدان معنا پیدا نکند توسعه گردشگری در آن میزان که استانداردهای بینالمللی و ملی بر آن تأکید دارند، محقق نخواهد شد.
از نگاه یک کارشناس دیگر، همدان هنوز نتوانسته است از ظرفیتهای موجودش بهره کافی را ببرد و تا برنامهریزان متخصص پای کار نباشند نمیتوان انتظار داشت گردشگری رو به توسعه رود.
این کارشناس و فعال در آژانسهای مسافرتی میگوید: پرواز همدان- مشهد هنوز نتوانسته است تور همدانگردی را برای مشهدیها گزینه انتخاب، کند.
این پرواز میتواند برای دفاتر خدمات مسافرتی یک فرصت باشد. میتوانستیم به بهانه این پرواز پکیجهای سفر با مقصد همدان را به مشهدیها ارائه دهیم اما در این زمینه جز تعداد انگشتشماری تور، برنامه خاصی به اجرا در نیامده است.
این فعال گردشگری میگوید: این بدان معناست که یک جای کار میلنگد و آن اتحاد و انسجام بین حلقههایی است که قرار است کاملکننده چرخه حیات گردشگری در استان باشند و این حلقهها شامل هماهنگی و ابتکار عمل دفاتر خدمات مسافرتی در کنار تأمین شدن زیرساختها توسط برنامهریزان سفر، فعالان صنعت هتلداری و متولیان امور در حوزه حملونقل استان است.
گردشگری صنعتی است چند وجهی که میتواند آثار مثبتی بر سایر بخشهای استان همچون کسب درآمد ارزی، افزایش درآمد محلی جامعه میزبان، افزایش سرمایهگذاری، اشتغال نیروی کار، فروش و گردش اقتصاد در صنایعدستی داشته باشد.
با گردشگری میتوان شاهد تحول سیمای شهری، تکمیل و تأمین زیرساختها و تکاپوی اقتصاد جامعه محلی شد. اما به واقع تا کی و چه زمانی در این زمینه فقط قرار است شعار دهیم؟! جامعه نیازمند تحول اقتصادی است و شرایط برای این مهم در حوزه گردشگری استان مهیاست اما برنامهریزیها و اعمال و اجرای مصوبات و جذب سرمایهگذار در این زمینه به خوبی انجام نمیشود؛ برای اثبات این ادعا منتظر نظرات بعدی کارشناسان در شماره آتی همدانپیام باشید.
دیدگاه شما