به گزارش صبح الوند، «شهدا امامزادگانی هستند که فردا مزارشان قبلهگاه اهل یقین خواهد شد»، این جمله امام راحل بارها و بارها شنیده شده و حس خوبی را در اذهان ایجاد کرده است، چراکه شهدا؛ فرزندان پاک این مرز و بوم هستند که برای حراست از جان و مال و ناموس این کشور از هرچه داشتند گذشته و در اوج غربت به دیدار حق شتافتند.
شهدایی که به هنگام بازگشتشان به یک شهر، تمام دلها روانه عشق ناب آنها به وطن میشود. انس و مؤدت روزافزون مردم به دریادلان و نیاز بیش از پیش جامعه به حضور این ابرمردان تاریخ موجب شده تا امروز دیگر خاکسپاری شهدای گمنام محصور به گلزار شهدا نشده و آغوش مردم در محافل عمومی میزبان این عابدان مطهر باشد.
نقش شهدا در تعالی و حرکت جامعه به سوی ارزشها باعث شد تا با ایده خاکسپاری آنها در بوستانها به توصیه مقام معظم رهبری و مطابق با دستورالعمل شورای عالی امنیت ملی فرصتی برای جرعهنوشی از زلال معرفت آنها برای جانهای تشنه مهیا شود.
واقعیتی که اخیراً یکی از رسانههای استان با درج مطلبی قصد خدشهدار کردن آن را داشته و مدعی شده «شهدا نباید در هر نقطه و مکانی مدفون شده و تنها گلزار شهدا مکان آرمیدن این گلهای پرپر باشد».
این در حالی است که وقتی عشق به شهدا در زندگی کنونی جوامع ساری و جاری بوده و تشییع شهدا اکنون به یک حماسه بزرگ فرهنگی مبدل شده، چطور میتوان تدفین آنها را به یک مکان محصور کرد؟
با طرح همین یک سؤال به سراغ مسئول کمیته جستوجوی مفقودین غرب کشور رفتیم و با گفتوگویی از چند و چون نحوه اجرای این دستورالعمل و آرمیدن شهدای گمنام در بوستانها و سایر اماکن عمومی اطلاعاتی را کسب کردیم.
مسئول کمیته جستجوی مفقودین غرب کشور در گفتوگو با فارس، با بیان اینکه تشییع و خاکسپاری شهدا امروز تبدیل به یک حماسه معنوی فرهنگی شده، میگوید: مناطقی از سالهای دفاع مقدس بوی شهید و شهادت میدهند که پس از گذشت سالها هنوز پیکرهای شهدا در آن نقاط آرمیدهاند.
محمدجواد زمردیان با بیان اینکه یکی از وظایف کمیته جستوجوی مفقودین این بوده که در کنار فعالیتهای حوزه فرهنگی به تفحص شهدا توجه کند، میافزاید: پیکرهای مطهر شهدایی که هر از چند گاهی به وطن باز میگردد، بنا به اقتضائات عملیات و مناطق درگیری به عقب بازنگشته و در آن مناطق به عنوان گنجی پنهان برای آیندگان باقی ماندهاند تا در سالهای پس از دفاع مقدس و آغاز کار تفحص از سال 74 به بعد رخ از خاک بر کشیده و چهره خود را در این زمانه نمایان سازند.
وی ادامه میدهد: در این میان برخی پیکرها با گذشت زمان و باقی ماندن تنها بخشی از بقایای پیکرهایشان چون استخوان و یا لباس و تجهیزات نظامی که بدون وجود کارت شناسایی و اوراق شناسایی بود، به نام شهید گمنام معرفی شدند.
این مسئول با تشریح اینکه در ادبیات نظامی به سربازان کشته شده که فاقد احراز هویت هستند «مجهولالهویه» اطلاق میشود، خاطرنشان میکند: در ادبیات ما کشتهشدگان در راه خدا که از خود نامی و نشانی به جای نمیگذارد، شهید گمنام خوانده میشوند.
زمردیان با بیان اینکه برخی از جوانان در آن دوران برای گمنام شدن اوراق شناسایی خود را همراه نبردند، میافزاید: پنهان بودن قبر مطهر امیرالمومنین تا 90 سال و پنهان بودن قبر مطهر زهرای مرضیه(س) تاکنون باعث شده تا سیره گمنامی در فرهنگ ما تبدیل به سنت حسنه شود.
وی ادامه میدهد: حال که جوانان این مرز بوم به تأسی از امامان خود این راه را برگزیدند به گونهای که هماکنون نیز با وجود در دست داشتن فناوری اخذ نمونه خونی، کماکان احراز هویت بسیاری از آنها در مدت زمان کوتاه ممکن نیست، باید در نزد ما جایگاه والاتری داشته باشند.
زمردیان در خصوص سؤال برخی مبنی بر اینکه چرا از ابتدای آغاز تفحص شهدا، آزمایش DNA گرفته نشده، بیان میکند: این هم یکی از مظلومیتهای نظام جمهوری اسلامی است که حتی دولتهای استکباری از همکاری و در اختیار گذاشتن این فناوری دریغ ورزیدند اما با پشتکار، همت و اعتقاد جوانان متخصص و پژوهشگر ما این دانش بومی شده و از دهه 80 اخذ نمونه خونی از شهدا گمنام نیز میسر و آغاز شده است.
وی ابراز میکند: در پی خاکسپاری شهدای معزز گمنام در خارج از گلزارهای شهدا مقام معظم رهبری طی پنج نوبت با پیام خود این کار را تأیید کردند.
مسئول کمیته جستوجوی مفقودین غرب کشور ادامه میدهد: بر این اساس از مقام معظم رهبری به عنوان ولی دم شهدای گمنام، تعیین تکلیف شده که معظمله توصیه فرمودند خاکسپاری شهدای گمنام در مراکز آموزشی، ارتفاعات مشرف به شهرها، پارکها، برخی مراکز پژوهشی و تحقیقاتی حوزههای علمیه صورت پذیرد.
وی با طرح این سؤال که چرا برخی بوستانها را فضای شادی و نشاط دانسته و این طور القا میکنند که خاکسپاری پیکر شهدا در این بوستانها جایز نیست، میافزاید: برخی شادیهای تعریف شده در جامعه کنونی با فرهنگ اسلامی برگرفته از عزت حسینی همخوانی نداشته و تنها بوی فرهنگ غربی را میدهد.
زمردیان با بیان اینکه جمهوری اسلامی باید پیشتاز در ترویج فرهنگ ایثار، جهاد، شهادت و تقویت روحیه مقاومت باشد، خاطرنشان میکند: سالهاست سربازان گمنام کشورهایی که جان خود را نه برای دفاع از میهن بلکه در تجاوز به یک کشور از دست دادهاند، مورد ارج و قرب ملت خود قرار میگیرد به گونهای که مسئولان کشورهایی نظیر رومانی، کانادا، لهستان و مسکو اقدام به دفن این سربازان گمنام در میادین شهرها، پارلمان، دانشگاه و نقاطی خارج از آرامستانها کردند تا بیش از گذشته نقش و اهمیت آنها را برای نسل فعلی و آیندگان برجسته تر سازند.
وی ادامه میدهد: این درحالی است که این کار در فرهنگ دینی ما سبقهای طولانی داشته به گونهای که میبینیم مدفن امامزادگان و اولیاءالله خارج از آرامستانها بوده و یا در حرم مطهر امامان معصوم(ع) به خاک سپرده شدهاند.
زمردیان میگوید: حال که پس از سالها در جنگی نابرابر جوانان این مرز و بوم برای دفاع از دین، عزت و شرفشان گام در جبهه نهاده و از همه چیز خود حتی نام و نشانشان گذشتند تا عزت و آزادگی را برای ما و آیندگان به ارمغان آورند، آیا شایسته نیست در برابر این جانفشانی ما نیز در اقدامی کوچک حداقل ظاهر شهرهای خود را به نام و یاد آنها بیاراییم تا شاید بخشی از جانفشانی آنها را جبران کرده باشیم؟
وی خطاب به رسانه معترض به تدفین شهدای گمنام در هر مکانی، اظهار میکند: جالب این است که این مطالب در مجموعههایی منتشر میشود که داعیه توجه به امر شهید و شهادت را دارد.
مسئول کمیته جستوجوی مفقودین غرب کشور با تأکید بر اینکه حماسه حضور مردم تهران به نمایندگی از ملت شریف ایران در تشییع باشکوه شهدای غواص فراموش نشده، میافزاید: فرهنگ شهادت فرهنگی آمیخته با زندگی ملت شهیدپرور ایران اسلامی است و بر این اساس رسانهها نیز باید در تحلیلهای خود سره را از ناسره بشناسند.
وی ادامه میدهد: جای تعجب است که با وجود حماسه و شکوه همدلی و همزبانی مردم در مراسم تشییع شهدای غواص، چنین سخنانی منعکس شود.
زمردیان با تأکید بر اینکه تمام قلل عزت و افتخار ناشی از اسطورهسازی شهداست، میگوید: این قلل افتخار نباید به همین راحتی به فراموشی سپرده شود بلکه باید به شهیدی که حتی نامش نیز در عزتآفرینی به جا نمانده بیش از اینها ارج و قرب قائل شد.
وی در ادامه با بیان اینکه بر اساس تجربیات گذشته و درخواست بیشمار مردم برای خاکسپاری شهدا در پارکها اظهار میکند: مردم سه نقطه از شهر همدان طی ارسال درخواستهایی به شهردار، شورای شهر و امام جمعه خواستار شدند تا با خاکسپاری شهدا در پارک، از برکات حضور شهدا در این نقاط بهرهمند شوند.
مسئول کمیته جستجوی مفقودین غرب کشور با اشاره به اینکه تدفین شهدا در خارج از گلزارهای شهدا یکی از مصوبات شورای عالی امنیت ملی است، درباره خاکسپاری شهدا در پارک نهجالبلاغه تهران میگوید: پس از تدفین شهدای گمنام در این پارک، مقام معظم رهبری بر سر مزار آنها حاضر شده و فرمایشاتی را نیز در تأیید این امر بیان فرمودند.
وی به تشریح دستورالعمل شفاف، واضح و علمی شرایط و معیارهای تدفین شهدای گمنام در خارج از گلزارهای شهدا پرداخت و بیان میکند: بسترسازی معنوی برای ترویج فرهنگ و معارف شهید و شهادت، تعمیق و تقویت انس و توسل مردم به ویژه جوانان با شهیدان، ساماندهی و نظاممند کردن تشییع و خاکسپاری شهدای گمنام در همه نقاط واجد شرایط از جمله موارد این دستورالعمل است.
زمردیان ادامه میدهد: عدم تعارض طرحهای هادی و تفصیلی شهری، امکان دسترسی عموم به مکان تدفین شهدای گمنام، عدم اشتهار به بدی مکان، وجود امنیت و آرامش برای زائر، استقلال مکانی و دارا بودن حریم مناسب، داشتن کاربری فرهنگی و اجتماعی مکان برای ایجاد یادمان یا حرم و زیبا بودن منظر و چشمانداز مکان از دیگر شرایط یک مکان عمومی برای خاکسپاری شهداست.
وی با بیان اینکه امروز ایران اسلامی امالقرای جهان اسلام است، میافزاید: در جامعهای که زمینهساز تحقق تمدن نوین اسلامی است، باید به ارتقای شناخت مردم و فرهنگ و تمدن اسلامی آن نیز توجه کرد.
زمردیان با بیان اینکه احیای شبهای قدر در میدان میشان که با همکاری مجموعه شرکت تلهکابین برگزار شد، بسیار با ارزش بود، عنوان میکند: اجرای این گونه برنامهها که در جوار شهدای میدان میشان، ارتفاعات الوند یا در گلزارهای شهدا و باغموزه دفاع مقدس صورت میپذیرد، اقدامی بسیار ناب، ارزشمند و قابل تقدیر است.
وی درباره نحوه انتخاب پارک مردم از بین نقاط پیشنهادی برای دفن شهید گمنام نیز اظهار میکند: پارک مردم، به دلیل مجاورت با ساختمان اعزام نیرو در دوران دفاع مقدس و تداعیکننده لحظات بسیار ناب آن دوران برای مردم توانست شرایط خاکسپاری شهدای گمنام را احراز کند.
مسئول کمیته جستجوی مفقودین غرب کشور میافزاید: مجاورت این پارک با دانشگاههای علوم پزشکی، بوعلیسینا و دانشگاه صنعتی از دیگر دلایلی است که در تدفین شهدا در این پارک مد نظر قرار گرفته است.
وی اضافه میکند: طبق دستورالعمل برای خاکسپاری شهدای گمنام خارج از گلزارهای شهدا کمیسیونی متشکل از امام جمعه، فرماندار، بنیاد شهید، سپاه، شورای شهر و شهردار تشکیل شده تا در صورت توافق برای تولیت یک پارک و همراهی مردم بتوان با تدفین شهدا در آن مکان موافقت کرد.
زمردیان ضمن تشکر از شهامت و جسارت شورای شهر و شهرداری همدان برای موافقت و انتخاب مکانی چون پارک مردم برای خاکسپاری شهدا بیان میکند: تاکنون 38 تقاضا از سطح استان به نمایندگی کمیته جستوجوی مفقودین ارسال شده که از این بین 10 نقطه در اولویت قرار دارد.
وی میافزاید: از 10 نقطه هفت نقطه شهری به تقاضای مردم شریف استان انتخاب شده که پارک مردم یکی از این نقاط بوده و در اولین فرصت بررسیها و اقدامات لازم برای حضور و تدفین شهدا در این مکان در دستور کار قرار خواهد گرفت.
نماینده کمیته جستوجوی مفقودین غرب کشور ضمن تشکر از مردم برای حمایتهای بیدریغشان خاطرنشان میکند: مردم شهیدپرور استان طی سالهای مختلف با حضور باشکوه خود به ویژه در مراسم تشییع شهدای گمنام پارک کمربسته سرکان زینتبخش محفل شهدا بودند که جا دارد از این معرفت تشکر کنیم.
گفتنی است، استان همدان دارای 124 شهید گمنام بوده که در 36 نقطه از استان شامل گلزارهای شهدا، مراکز دانشگاهی، نظامی، ارتفاعات و پارکها به خاک سپرده شدهاند.
منبع: فارس
دیدگاه شما