اوقات شرعی

 

آخرین اخبار

24. مهر 1395 - 8:46   |   کد مطلب: 20654
روستاهای مهاجر فرست سربار شهرها
زنگ خطر در روستاهای همدان به صدا درآمده است
جوان روستایی به امید یافتن شغل مناسب با به جان خریدن سختی جدایی از خانواده راهی شهرهای دور و نزدیک شده تا رویای زندگی مرفه شهرنشینی و داشتن شغل مناسب برای خود را تحقق بخشد.

به گزارش صبح الوند،امروزه مساله مهاجرت روستائیان به شهرها افزایش چشمگیری داشته است، که این موضوع می تواند یکی از عوامل تهدید کننده بسیاری از روستاها باشد.

 

 این مطلب، مارا برآن داشت تا به دنبال علل و عوامل این مساله برویم تا با بررسی این عوامل، قدری با دغدغه ها و مشکلات روستاییان آشنا شویم.

 

علل مهاجرت روستائیان از روستا به شهر ها را میتوان درموضوعات مختلفی از جمله: نبود شغل مناسب، عدم وجود امکانات تفریحی و رفاهی در روستاها ،سختی کار کشاورزی، نبود زیرساختهای مناسب، و... عنوان کرد.

 

در میان این عوامل نبود شغل مناسب وامکانات برای جوانان روستایی و به دنبال آن فراهم نبودن شرایط ازدواج انگیزه ماندن در روستا و ادامه دادن پیشه آبا واجدادی را از جوانان روستایی گرفته است.

 

جوان روستایی به امید یافتن شغل مناسب با به جان خریدن سختی جدایی از خانواده راهی شهرهای دور و نزدیک شده تا رویای زندگی مرفه شهرنشینی و داشتن شغل مناسب برای خود را تحقق بخشد، غافل از اینکه بسیاری از جوانان تحصیل کرده شهرنشین نیز در حال حاضر بابیکاری دست و پنجه نرم میکنند.

 

* شرایط گرفتن وام و تسهیلات خوداشتغالی در روستاها سخت است

یکی از جوانان تحصیل کرده روستایی  علل عمده و اصلی مهاجرت های روستائیان را نبود شغل و امکانات مناسب در روستا دانست و گفت: در بسیاری از روستاها نبود شغل بسیاری از جوانان روستایی را راهی شهرهای مختلف کرده است.

 

وی از دیگر عوامل مهاجرت روستاییان را نبود امکاناتی از قبیل بانکها ، مدارس راهنمایی و دبیرستان، نبودمراکز تفریحی ، پارکها، عدم وجود راه ارتباطی مناسب با شهر ها و ....دانست و افزود: در حال حاضر بعضی از روستاها هنوز بهره ای از امکاناتی ازجمله گازرسانی و آب رسانی مناسب نبرده اند و حتی گاهی برای بدست آوردن آب مجبورند  چند کیلومترراه را طی کنند تا به آب مصرفی و روزانه خود دست یابند.

 

وی از دیگر عوامل مهاجرت روستاییان به شهر ها را مکانیزه شدن دستگاههای کشاورزی دانست و بیان کرد: با مکانیزه شدن دستگاههای کشاورزی بسیاری از کارگران در روستاها بیکار شده اند.

 

جوان تحصیل کرده روستایی شرایط گرفتن تسهیلات و وام خوداشتغالی را سخت دانست و از نحوه ی رسیدگی مسئولین  به وضع روستاها به منظور کاهش مهاجرت روستاییان به شهر ابراز نارضایتی کرد.

 

 

*علت عمده مهاجرت روستاییان به شهر نبود شغل و عدم حمایت از کشاورزان است

در ادامه مسئول جهادی شهدای فرهنگی استان همدان که سالهاست از نزدیک با مسائل و مشکلات روستائیان آشنا است علت اصلی مهاجرت روستاییان را نبود شغل در روستا دانست و گفت: نبود شغل و عدم حمایت از کشاورزان از جمله عوامل مؤثر در این خصوص است که متأسفانه هیچ اقدامی از جانب مسئولین در این زمینه انجام نشده است.

 

میلاد مرادی بیان داشت: هر ساله نه تنها در امور کشاورزی پیشرفت نداشته‌ایم بلکه شاهد پسرفت در این زمینه بوده‌ایم.

 

مسئول جهادی شهدای فرهنگی استان همدان نبود امکانات بهداشتی درمانی و رفاهی، شبکه‌های آب‌رسانی را از دیگر عوامل مؤثر در این خصوص دانست.

 

مرادی نبود مدارس در تمامی مقاطع و عدم اعزام معلم به روستا را دلیل دیگری برای مهاجرت روستاییان بیان کرد.

 

وی مشکل کمبود آب به‌ویژه در بخش‌های کبودراهنگ و نداشتن برنامه خاص برای شبکه آب‌رسانی  ویژه را عاملی دیگر اعلام کرد و گفت: کمبود آب به بخش کشاورزی و درآمدزایی روستاییان لطمه خواهد زد.

 

مسئول جهادی شهدای فرهنگی استان همدان به منظور کاهش مهاجرت روستاییان به شهر پیشنهاد کرد: مسئولین باید برنامه‌ای به منظور حفظ فرهنگ روستانشینی ایجاد کنند تا بتوانیم جلوی مدرنیته شدن روستاها گرفته و بافت سنتی آن را حفظ کنیم زیرا رفته‌رفته سبک زندگی روستائیان نیز از زندگی روستایی فاصله گرفته و به سمت زندگی شهری حرکت کرده است.

 

وی خاطر نشان کرد: تأمین غلات، گوشت و لبنیات به‌طور کامل از طریق روستاییان انجام می‌گیرد و اگر جلوی مدرنیته شدن روستاها گرفته نشود به‌مرور این تولیدات کم‌تر می‌شود.

 

مرادی افزود: لازم است تا مشکلات رفاهی ، بهداشتی روستاییان حل شده و فضاهای درمانی ،بهداشتی و آموزشی مناسب در روستاها ایجاد کنیم.

 

وی لزوم قرار دادن تسهیلات مناسب در اختیار روستاییان را در بحث اشتغال‌زایی از عوامل مهم در بحث جلوگیری از مهاجرت روستاییان عنوان کرد.

 

مسئول جهادی شهدای فرهنگی استان همدان ابراز کرد: امسال در بحث عدم خرید مناسب گندم از کشاورزان و مرحله‌ای پرداخت شدن هزینه آن توسط دولت روستاییان هزینه سنگینی را پرداخت کردند.

 

* در سال 95 به جزء یک طرح،طرح دیگری تسهیلات دریافت نکرده است

در همین خصوص به سراغ ابراهیم پوینده، معاون مدیر کل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری همدان رفتیم تا شرایط روستاییان را از زبان مسئولین جویا شویم.

 

ابراهیم پوینده بیان داشت: طی 5تا6 دهه گذشته سیاست‌ها و برنامه‌های اجرا شده به نحوی بوده که طی آن رسیدگی به شهرها بیشتر از روستاها بوده است، که این موضوع سبب شده تا روستاییان از روستاها با امکانات کمتر به شهرها مهاجرت کنند.

 

وی افزود: طی دو تا سه سال اخیر طرح‌های تسهیلاتی به‌منظور ایجاد خوداشتغالی در روستاها، مباحث تولیدی ، فرهنگی ، کشاورزی در نظر گرفته شده است.

 

معاون مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری همدان افزود: در سال 95 ، 14 طرح مشارکتی به صندوق کارآفرینی امید و 14 طرح غیر مشارکتی به بانک سینا توسط کمیته اجرایی استان به منظور اعطای تسهیلات 3تا 5 درصدی به روستاییان جهت بررسی معرفی کرده‌ایم.

 

وی در خصوص پرداخت سود بازپرداخت تسهیلات بانک سینا گفت: 5 درصد از این سود توسط نهاد ریاست جمهوری، 5 درصد توسط استان و 5 درصد توسط بنیاد علوی پرداخت خواهد شد و تنها 3 درصد از این سود توسط فرد متقاضی پرداخت خواهد شد.

 

پوینده گفت: سقف اعتبارات درنظرگرفته شده توسط بانک سینا 20 میلیارد تومان است و سقف پرداخت تسهیلات به هر طرح تا 2 میلیارد تومان است این در حالی است که در این خصوص فعلاً منتظر دریافت تسهیلات هستیم و در حال حاضر در سال 95 به جز یک طرح تسهیلاتی به طرح‌های پیشنهادی پرداخت نشده است.

 

وی  اظهار داشت : مجلس شورای اسلامی به دنبال آن است تا با اجرای یکی دو برنامه پنج‌ساله مهاجرت روستاییان به شهرها را کاهش دهد.

 

پوینده افزود: ایجاد پارک در 30 تا 40 از روستاها در دستور کار است.

 

معاون مدیر کل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری همدان بیان داشت: در 7 تا 8 روستا با همکاری سازمان نوسازی مدارسی ساخته و به بهره‌برداری رسیده است.

 

 

اما در پایان می‌توان این‌گونه گفت: در حال حاضر با توجه به عدم‌حمایت صحیح دولت از کشاورزان  و کمبود ظرفیت زمین فعالیت در مشاغل زراعی پاسخگوی اشتغال روستاییان نیست  که در این خصوص  لازم است جهت جلوگیری از مهاجرت روستاییان مسئولان به فکر اشتغال‌زایی از طریق غیر زارعی برای این قشر از جامعه باشند.

 

در این خصوص لازم است دولت  با قرار دادن تسهیلات مناسب به حمایت از صنایع کوچک بپردازد و با ترویج فرهنگ خوداشتغالی در روستاها، ایجاد فضای رفاهی، تفریحی، آموزشی ،بهداشتی و درمانی و... انگیزه را برای ماندن در روستا در افراد روستایی تقویت و از این طریق به پابرجا ماندن فرهنگ روستایی در آنجا کمک کند، زیرا مهاجرت روستاییان به شهرها ضمن آنکه اثرات جبران‌ناپذیری را در شهرها و روستاها به‌جا می‌گذارد، اثراتی منفی در اجرای برنامه‌های آتی دولت خواهد داشت.

 

گزارش از سمیرا قاسمی

انتهای پیام/

 

دیدگاه شما

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
کنگره ملی8000شهیداستان همدان