به گزارش صبح الوند به نقل از رهیاب نیوز:از روزی که حرف از الگوی جدید قراردادهای نفتی ایران به میان آمده است این موضوع با موجی از انتقادات داخلی روبرو شده است
مدل جدیدی که برای توسعه میادین نفتی و گازی، تغییرات ساختاری مهمی در صنعت نفت کشور به همراه خواهد داشت.
این الگو با قانون اساسی در تعارض است
توکلی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در این رابطه می گوید سازمان مردمنهاد دیدهبان شفافیت الگوی جدید قراردادهای نفتی را بررسی کرده و گزارش اشکالهای قانونی آنرا به رئیس مجلس داده است.
وی اعتقاد دارد این الگو با قانون اساسی در تعارض است او می گوید هرچقدر برجام در سیاست اهمیت دارد، الگوی جدید قراردادهای نفتی در اقتصاد اهمیت دارد.
باید مانع بستن قراردادهایی بدتر از کرسنت شویم
زاکانی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفته است باید از الان مانع بستن قراردادهایی بدتر از کرسنت در بستر جدید شویم.
وی ادامه داد:دولت یک نسخه 13 صفحه ای از قراردادهای نفتی را به مجلس ارسال کرد در حالی که نسخه اصلی حدود 70 صفحه است!
مدل جدید قراردادهی نفتی ایران را 32 سال متعهد می کند یعنی بنایی قرار است گذاشته شود که به گفته کارشناسان در صورت برطرف نشدن ایرادات اساسی آن می تواند کشور را با
خطری جدی روبرو کند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور:از چندی قبل به موضوع قراردادهای نفتی جدید ورود کردیم
بعد از اعتراضاتی که برخی نمایندگان مجلس در این خصوص داشتند پای سازمان بازرسی هم برای تحقیق در این پرونده باز شد ولی نتایج این تحقیق تا امروز به خاطر محرمانه بودن منتشر نشده است
سراج رئیس سازمان بازرسی کل کشور در این رابطه گفته است: از چندی قبل به موضوع قراردادهای نفتی جدید ورود کردیم و نتیجه بررسی هایمان را هم به سران سه قوه اعلام کردیم.
وی گفته است:گزارش هایی که سازمان بازرسی کل کشور تهیه میکند محرمانه است و نمیتوان آن را منتشر کرد.
کارشناسان چه می گویند؟
برخی کارشناسان اعتقاد دارند لحاظ نشدن مالیات و همچنین شفاف نبودن هزینههای تامین مالی در متن مصوبه هیأت دولت برای قراردادهای نفتی ابهاماتی مبنی بر رعایت نشدن منافع ملی
در اجرای الگوی جدید قراردادهای نفتی ایران (IPC) را ایجاد کرده است.
مسعود درخشان استاد برجسته اقتصاد انرژی در یادداشتی به نقد الگوی جدید قراردادهای نفتی ایران موسوم به IPC پرداخت و نوشت: هیچ قراردادی در طول تاریخ صنعت نفت کشور، چنین کارا قلب شرکت ملی نفت ایران را هدف قرار نداده است.
فرشید فرحناکیان متخصص حقوق نفت و گاز درباره اشکالات حقوقی و مغایرتهای مصوبه دولت درباره قراردادهای جدید نفتی گفت: IPC لااقل در ۷ نقطه مهم با قوانین کشور تعارض جدی دارد که یکی از این نقاط تعارض میتواند این الگوی قراردادی را به کلی از درجه اعتبار قانونی ساقط کند.
وی با بیان اینکه متن انگلیسی ۸۰ صفحهای همچنان محرمانه باقی مانده است ادامه داد:وزارت نفت الگوی جدید قراردادهای نفتی را به مدت ۲ سال محرمانه نگه داشت به همین دلیل کارشناسان فرصت کمی برای بررسی متن فارسی ۱۳ صفحهای مصوب دولت درباره این الگوی جدید داشتهاند.
زیر پا گذاشتن قاعده فقهی نفی سبیل
به گزارش رهیاب یکی از ایرادات قراردادهای جدید صنعت نفت زیر پا گذاشتن قاعده فقهی نفی سبیل است که به صراحت در قانون اساسی به آن اشاره شده که این کار به بهانه جذب سرمایه گذاری طولانی مدت در بالادست صنعت نفت صورت گرفته است.
وزارت نفت یکی از ضرورتهای قراردادهای جدید نفتی را نیاز وزارت نفت به بیش از 100 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی جهت پیشبرد و تکمیل پروژههای نفتی اعلام نموده است.
متخصصان صنعت نفت معتقدند هرگز کمپانیهای بین المللی دست به چنین ریسک مالی نخواهند زد بلکه با ورود سرمایه اندکی به کشور به مانند عراق و با توجه به زودبازده بودن بازگشت کل سرمایه و سود حاصله در کوتاه مدت 3 یا 4 ساله نسبت به گردش مجدد آن اقدام خواهند کرد.
دانشجویان مقابل «تاراج ثروت ملی» بپا خاستند
دبیر جنبش عدالتخواه دانشجویی در گفتوگو با فارس گفت: تجمع اعتراضی دانشجویان به «نسل جدید قراردادهای نفتی» شنبه ساعت ۱۰ صبح مقابل وزارت نفت برگزار میشود
بعد از این فراخوان بود که جمعی از دانشجویان عضو جنبش عدالتخواه و اعضای بسیج دانشجویی دانشگاه های امیرکبیر، امام صادق و خواجه نصیرالدین طوسی در خیابان طالقانی مقابل ساختمان وزارت نفت تجمع کردند اما نیروی انتظامی با دانشجویان معترض به شدت برخورد کرد..
۳۸ تن از دانشجویان معترض دستگیر می شوند
دبیر جنبش عدالتخواه دانشجویی در این رابطه گفت:قرار بود دانشجویان در اعتراض به این قراردادها که خلاف اقتصاد مقاومتی است مقابل وزارت نفت تجمع کنند که با برخورد شدید نیروی انتظامی مواجه شدند و ۳۸ تن از دانشجویان معترض دستگیر می شوند و برای بازجویی به اوین منتقل می شوند.
دبیر جنبش عدالتخواه دانشجویی و مسئولان بسیج دانشجویی دانشگاه امیرکبیر و امام صادق(ع) که در تجمع اعتراضی به قراردادهای نفتی دستگیر می شوند برای بازجویی به زندان اوین منتقل می شوند و بازجویی از دیگر دانشجویان دستگیرشده در پلیس امنیت و کلانتری میدان فلسطین صورت می گیرد.
اعتراض نمایندگان مجلس به برخورد با دانشجوها
یک روز بعد دانشجویان دستگیر شده آزاد می شوند ولی نمایندگان مجلس در تذکری به وزیر کشور اعتراض خود را نسبت به برخورد شدید و دور از شأن نیروی انتظامی با دانشجویان معترض قراردادهای نفتی و دستگیری عدهای از آنان اعلام کردند.
احمد توکلی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در نشست علنی امروز (یکشنبه) پارلمان در تذکری آییننامهای با اشاره به تجمع روز گذشته مقابل وزارت نفت، خطاب به لاریجانی گفت: انتظار میرفت شما درباره تجمعات صورت گرفته در مقابل وزارت نفت و نحوه برخورد با این افراد تذکری دهید اهمیت قرارداد نفتی به حدی بالاست که اگر دهها تظاهرات سراسری برای آن انجام شود، باز هم کافی نیست.
وی همچنین با اشاره به دستگیری 38 دانشجو مقابل وزارت نفت گفت: روز گذشته 34 نفر از این دانشجویان آزاد شدند اما هنوز تکلیف 4 نفر از آنها مشخص نیست، لذا از شما درخواست دارم به عنوان نماینده ملت ایران کمک کنید تا این افراد به زودی آزاد شوند.
دیدگاه شما