اوقات شرعی

 

آخرین اخبار

28. تير 1398 - 18:56   |   کد مطلب: 31334
«لذت کتابخوانی» قبل از خواب کودکان

به گزارش صبح الوند، زمان کتاب خواندن برای کودکان قطعا بهترین زمانی است که والدین و فرزندان با هم تجربه می کنند. این را نه به عنوان یک نویسنده که به عنوان مادر دو فرزند که حالا بزرگ شده اند، می‌گویم.

وقتی شما در بستر خواب، او را در آغوش می‌گیرید ، نوازش می کنید و با صدایی ملایم و دلنشینی برایش کتاب می خوانید، به نیاز های عاطفی و جسمی او پاسخ داده اید.
هیچ چیزی بهتر از ۲۰ دقیقه با هم کتاب خواندن، اضطراب فرزندتان را کم نمی‌کند. حتی می توانید این کار را با همکاری همسرتان انجام دهید. صبح‌ها او برای فرزندتان کتاب بخواند و شب‌ها شما و یا بالعکس.
همه ی بچه‌ها به قصه نیاز دارند و عاشق آن هستند. پس با رعایت این ده نکته، این لحظه ها را برایشان جذاب تر و لذت بخش تر کنید.

۱.زود شروع کنید

منتظر نباشید تا کودک آنقدر رشد کند و خود به شما پیشنهاد دهد برایش کتاب بخوانید. کتابخوانی سن و سال ندارد. از همان روزهایی که برای نوزادتان لالایی می خوانید و او با لذت گوش می دهد و به خواب عمیق می رود، پذیرای صدای گرم شماست. این فرصتها برای شما عالی هستند تا آنها را برای شنیدن قصه و کتابخوانی آماده کنید. بعد از مدتی آنها همزمان از نگاه کردن عکس های کتاب  و شنیدن صدای دلنشین والدین لذت می برند.

۲.شما به خوانش کتاب نیاز دارید

شما آنقدر ها هم مشغله ندارید که نتوانید بیست دقیقه برای فرزندانتان وقت بگذارید. کمی فکر کنید، آیا با تمام گرفتاری های روزمره و کارهایی که شبانه روزی مکلف به انجام آن هستید می توانید از وقت غذا دادن و مراقبت های ضروری برای رشد فرزندانتان بزنید؟
جواب کاملا روشن است!…خیر! بنابراین هرچقدر هم کار داشته باشید، بی حوصله و خسته باشید، حق ندارید طراوت و شادابی کودک درونتان را نابود کنید. با خوانش کتاب کودک برای فرزندانتان در حقیقت به شادابی و سرزندگی کودک درونتان کمک کرده اید.

همه به خوبی آگاه هستیم که برای داشتن زندگی سالم فقط جسم سالم کافی نیست،داشتن سلامت روانی بیش از هرچیز برای یک زندگی ایده آل و موفق لازم و ضروری است.

۳-چرا باید هر شب برای کودک داستان خواند؟

گذشته از مطالب گفته شده، وقتی ما از «چرا» و «چگونگی» یک رفتار آگاه باشیم، پیامد مثبت یا منفی عملی مطلع شویم، بی شک برای انجام آن داوطلب خواهیم شد. پس بهتر است با دادن پاسخ به «چرایی» و «چگونگی» آن، نتیجه این رفتار پسندیده را بررسی کنیم.
شما با خواندن کتاب موجب افزایش کنش و بهبود روابط میان خود و فرزند دلبندتان خواهید شد.همین زمان اندک می‌تواند به بهبود رشد روانی فرزندتان بیانجامد. به جای آن‌که برای کودک لوح صوتی و یا تصویری قصه های کودکانه خریداری کنید، خودتان برایش قصه، شعر و داستان بخوانید. هیچ صدایی جایگزین تن دوست داشتنی صدای پدر و صدای دلنشین و آرامش بخش مادر نمی‌شود.
کودک دوست دارد قصه را از زبان شما بشنود تا صدای افراد ناشناس، چرا که صدای والدین به او آرامش می دهد و عمیق حس می کند که دوستش دارید. به یاد داشته باشید که سبک زندگی شما در کیفیت آینده‌ی فرزندانتان موثر است.

۴.بگذارید آنها انتخاب کنند

وقتی بزرگتر می‌شوند، پنج کتاب را که خودتان هم از خواندن آنها لذت می‌برید و می دانید بی شک کتاب های مفیدی هستند را انتخاب کنید؛ چند پاراگراف اول هر یک را با صدای بلند بخوانید و بعد اجازه دهید فرزندتان تصمیم بگیرد. اینگونه او با اشتیاق انتخاب می کند چرا که می داند مکلف به انجام تکلیف نیست، بلکه یک سرگرمی مفید و ارزشی است.

۵. با کتابخوانی به رشد اخلاقی فرزندتان کمک کنید

داستان‌هایی که برای کودک گفته می‌شود او را با اخلاق و اصول اخلاقی آشنا می‌کند. داستان‌ها می‌توانند به رشد اخلاقی کودک کمک کنند. می‌دانیم رشد اخلاقی مرحله‌ای است. داستان‌هایی که نیازمند نتیجه‌گیری شنونده هستند به رشد اخلاقی کودک کمک می‌کنند.

۶.تقویت حواس کودکان

شنوایی یکی از حواس پنجگانه است که در هنگام کودکی کارایی بسیار برجسته‌ای دارد. هنگامی که برای کودک داستان می‌گویید حس شنوایی او را درگیر می‌کنید. کودک دوست دارد با پدر و مادرش کنش و تعامل داشته باشد.

۷.سخن گفتن با کودک به صورت غیرمستقیم

گاهی نمی‌توانیم درباره‌ی برخی از مسائل به صورت مستقیم با کودک سخن بگوییم. در چنین شرایطی داستان گفتن می‌تواند ابزاری برای انتقال حرف‌هایمان به کودک باشد. فرض کنید کودک به بهداشت فردی اهمیت نمی‌دهد والدین می‌توانند داستانی با موضوع بهداشت و تمیزی برای کودک بگویند تا از او بخواهند به بهداشت فردی اهمیت دهد.

۸.بهبود توانایی تخیل و خیال پردازی

داستان گفتن برای کودک به بارور شدن توانایی تخیل کودک کمک می‌کند. کودک با شنیدن داستان به تصویرسازی ذهنی و تجسم آن‌چه می‌شنود دست می‌زند. توانایی تخیل و خیال‌پردازی در کودک به رشد توانایی‌های ذهنی کودک می‌انجامد. پس والدین با کتاب خواندن و داستان گفتن برای کودک، به بهبود توانایی تخیل و رشد توانایی‌های ذهنی کودک کمک می‌کنند.

 

۹.کاهش بی‌خوابی کودک

با داستان گفتن برای کودک می‌توانیم استرس و ناراحتی‌هایی که در روز دچارشان شده است را برطرف کنیم. هنگامی که کودک از نظر فکری و روانی آرام شود می‌تواند خوابی آسان‌تر و باکیفیت‌تر داشته باشد. داستان گفتن پیش از خواب زمینه را برای خواب بهتر کودک فراهم می‌کند.

۱۰.ایجاد رابطه ی صمیمی و همدلی با کودک

هنگامی که با لبخند برای فرزندتان کتاب می خوانید، روابط عاطفی تان را نیز تقویت می کنید. این عمل صمیمیت و همدلی کودک و والدینش را بهبود می‌بخشد و به کودک نشان می‌دهد آنقدر برای خانواده‌اش اهمیت دارد که برای او حتی پیش از خوابیدنش وقت می‌گذارند. پدر و مادر با داستان خواندن و قصه گویی به نوعی از کودکشان حمایت عاطفی می‌کنند و کودک به خوبی این حمایت را درک می‌کند.

توجه داشته باشید، تمامی موارد گفته شده در صورتی اثر بخشی بالایی دارند که شما با وسواس و دقت کتابهای مفید را انتخاب کرده باشید. حتی کتابهای سودمند هم اگر منطبق بر رنج سنی و متناسب با نیازهای کودک انتخاب نشده باشند، زیانبار خواهند بود.

 

لیلا صادق محمدی 

دیدگاه شما

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
کنگره ملی8000شهیداستان همدان