اوقات شرعی

 

آخرین اخبار

11. بهمن 1393 - 9:54   |   کد مطلب: 9683
وضعیت قرمز منابع آبی ادامه دارد؛
خشکسالی و کمبود آب بلای جان مردم همدان
هر روز درصد كاهش بارندگي استان همدان افزايش مي يابد و حالا در تازه ترين آمار، اعلام شده است كه اين استان نسبت به سال گذشته 60 درصد كاهش بارندگي داشته است.

به گزارش صبح الوند، سعیده آقاخانی در گزارش خود آورده است:

طبق اعلام مسئولان بيشترين كاهش بارندگي در بين 15 استان دچار خشكسالي در همدان اتفاق افتاده است و اين استان از نظر بارندگي در رتبه آخر كشورقرار گرفته است.

ذخاير برف در ارتفاعات مشرف به دشت‌ها به شدت كاهش يافته و ارتفاع آب زير زميني استان نيز به شدت در حال پايين آمدن است. به طوري كه يكي از خشك‌ترين سال‌هاي استان همدان نسبت به خشكسالي‌هاي دوره‌هاي قبل را تجربه مي‌كنيم.

مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی، همدان را جز هشت استانی کشور اعلام کرده که دو تا سه سال متوالی دچار خشکسالی شده و بر لزوم برنامه ریزی برای مقابله با بحران تاکید دارد. اكنون حدود 65 روستا در استان همدان حتی با حفر چاه‌هایی به عمق 200 متر با مشکل جدی کمبود آب آشامیدنی مواجه هستند.

اين وضعيت در نقاط مختلف كشور هم وجود دارد تا آنجا كه برخي از كارشناسان از تغيير اقليم ايران هم سخن مي گويند. ایران تا به حال آب و هوای قاره ای داشته اما اکنون در معرض تغییرات شدید و ناگهانی قرار گرفته است.

به گفته گری لوییس هماهنگ کننده مقیم سازمان ملل متحد ، ایران در آینده خشک تر و داغ تر خواهد شد و یکی از دلایل آن عملکردی است که در نتیجه حرکت به سوی توسعه در این کشور صورت گرفته است. لوييس معتقد است توجه نکردن به انرژی‌های تجدید پذیر و مصرف بیش از اندازه انرژی‌های تجدید ناپذیر باعث بروز این شرایط اقلیمی در ایران شده است.

براساس بررسی‌های پژوهشگران كشورمان، دمای تمامی استان‌های کشورمان در دهه‌های آینده افزايش خواهد يافت. و داده‌هاي به دست آمده از مطالعات دماي هواي كشور حاكي از اين است كه تا 90 سال آينده سفره‌هاي آب زيرزميني از بين مي‌روند و مردم از گرسنگی دست به مهاجرت‌های عظیم خواهند زد.

گزارش‌هاي سازمان‌هاي جهاني نشان مي‌دهد كه حدود 40 سال ديگر، منطقه خاورميانه و از جمله ايران با 30سال خشكسالي شديد مواجه خواهد شد كه اين خشكسالي در سال‌هاي اخير آغاز شده است.

نشريه لوموند اخیرا گزارشی منتشر کرده است که در آن مدعی شده ایران به زودی تبدیل به سومالی خاورمیانه می‌شود. این روزها خشکسالی در ایران دیگر یک خطر نیست. بلکه یک رخداد است.

تاكنون میزان بارندگی در ایران یک‌چهارم متوسط جهانی بوده و با شرايط قبل از خشكسالي هم منابع آبی در کشور ما منابع محدودی تلقي مي شدند. اما اكنون با وضعيتي كه در سال آينده با وجود بارش‌هاي كم امسال خواهيم داشت، انتظار مي‌رود برنامه‌ريزي‌ها مطابق با ميزان آب موجود و با در نظر گرفتن شرايط بحراني باشد.

در حالي كه حدود 95 درصد از منابع آب در بخش كشاورزي صرف مي‌شود، تاكنون مديريت منابع آب در كشور به خوبي صورت نگرفته است و بخش عمده‌ای از منابع آبی در کشور به دلیل استفاده نکردن از تکنولوژی‌های روز دنیا در آبیاری و کود دهی به هدر مي رود، در حالي كه با اصلاح این روش‌ها می‌شود به راحتی نصف اين ميزان آب را صرفه‌جویی کرد.

از سوي ديگر لزوم تغيير سريع الگوي كشت در سال زراعي آينده به طور جدي در استان احساس مي شود. تغيير سياستي كه حتما بايد همراه با اجرا باشد وگرنه تغيير سياست بدون اجرا فقط تلف كردن وقت و بحراني‌تر كردن وضعيت موجود است.

امسال معاون عمرانی و برنامه ریزی فرمانداری همدان کشت دوم محصولات کشاورزی در این شهرستان را به دلیل بحران آب ممنوع اعلام كرد و از سازمان جهاد کشاورزی ، شرکت برق و شرکت آب خواست در هیچ شرایطی اجازه کشت دوم محصولات کشاورزی را ندهند و با متخلفان در این زمینه برخورد جدی انجام دهند. اما با اين حال جهاد كشاورزي اعلام كرد سطح اراضی کشت پاییزه همدان امسال ۵۱۴ هزار هکتار بوده است.

لزومي ندارد دوباره از وضعيت بحران آبي كه در سال آينده با آن روبه رو خواهيم بود سخن بگوييم، حالا وقت اجراي سريع است اما با اين دستور العمل‌هاي بي عمل نمي توان راه به جايي برد.

در حال حاضر لازم است سازمان جهاد كشاورزي با جلسات پي در پي، در جست و جوي بهترين راهكار اجرايي براي كنترل منابع آبي موجود در بخش كشاورزي باشد و تغيير الگوي كشت، آموزش كشاورزان و ترسيم وضعيت موجود، كور كردن تمامي چاه‌هاي غير قانوني، تقليل سطح كشت و افزايش راندمان و در نهايت اجراي طرح سخت‌گيري ملي در اراضي و باغات را در دستور كار قرار دهد.

تغییر الگوی کشت به معنای این است که نوع محصول، نوع کشت و الگوی مصرف آب را تغییر دهیم. يعني كشت محصولات كم آب بر از جمله ارقام مقاوم به كم آبي را به كشاورزان ديكته و آبياري تحت فشار را الزامي كنيم. کشاورزی حفاظتی و استفاده از دنباله بندها را در دستور كار قرار دهيم و بر اجراي سياست‌هاي مواجه با بحران آبي در كشاورزي پافشاري كنيم.

اما تا زماني كه برنامه ريزي ها در حد دستور جلسه باقي بماند و افتخار استان به توليد بالاي سيب زميني و يونجه اي باشد كه آب زيادي تا زمان برداشت مصرف مي كنند، با این شیوه مدیریتی که روی منابع آب اعمال می کنیم به سمت خشکسالی مطلق می رويم و حتی با دو برابر شدن میزان بارندگی هم با کمبود آب مواجه می شویم.

دیدگاه شما

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
کنگره ملی8000شهیداستان همدان