اوقات شرعی

 

آخرین اخبار

4. آبان 1393 - 19:31   |   کد مطلب: 8522
از سال 61 هجری قمری و کربلای 72 تن، از سرخی زمین کربلا، قرن‌ها می‌گذرد؛ اما همین زمان گذشته هم، هنوز در عزای داغی است که بر اولاد آدم رفت.

به گزارش صبح الوند، گرچه از آن روزهای حادثه و غم، از آن شب خداحافظی -که کسی جز خدا شاهد آن همه عشق نبود- آفتاب‌ها طلوع و غروب كرده‌اند، اما هنوز همه زمین‌ها، کربلاست و همه زمان‌ها، عاشورا...
مگر کسی هست كه نداند بر دردانه حسین، بر کودکانِ بی‌بابایِ خیمه‌های بی‌کسی چه گذشت؟
مگر کسی هست نداند میزبانان، کوفیاني بودند که حسین(ع) را به دیارشان براي میهماني فراخواندند و به هنگام نیازش، راندند و بیعت‌های خوانده را ناخوانده كردند.
امروز داغ زمین دوباره تازه‌تر می‌شود؛ زمان به تکرار روزهای داغ‌دار حسین(ع) و اولادش می‌رسد، به داغیِ زمین کربلا، به حیرانی خیمه‌هایِ بی‌بابا، به ناله‌های رقیه به گلِ نازدانه پدر و انیس رنج‌هایِ عمه!
دوباره ناله‌های رقیه سه ساله، یادگار تازیانه‌های نینوا و سیلِ سیلی کربلا...
به روزهای رسوایی نیرنگ و زر و زور، به فریاد‌های زینب و ناله‌های سجاد نزدیک‌تر می‌شویم. به ایمان حر بن ریاحی، به وفای عهد 72 تن در شب عاشورا، به هزار درس و هزاران عبرت نورانی که زندگی را در پسِ تیربارانِ هوایِ صلاتِ ظهرِ عاشورا، هویدا کرد؛ می‌رسیم.
هر چه می‌گذرد؛ کسی مگر یادش می‌رود، مگر آسمانُ خدا، این شاهدِ شهادت‌هایِ قلبیِ ایمان‌هایِ وفادار به قیام حسین(ع)، می‌شود که بار دیگر برای هزاره‌های این تکرار، غروب نکند خورشیدِ آغوشش را...؟
کربلای حسین می‌آید؛ فاصله‌ای نیست میان صدای هل من ناصر ینصرنی از لبان تشنه حسین تا لب‌های تیز تیغ‌های جهالت و نادانی، اما این کجا و آن کجا.
تفسیر این درد، زمین تا آسمان فاصله دارد، از بهشت تا دَرک از جنت‌النعیم، از تا اسفل سافلین.
اين صبح تيره باز دميد از كجا كزو
كار جهان و خلق جهان جمله در هم است
گويا طلوع مى‌كند از مغرب آفتاب
كآشوب در تمامى ذرات عالم است
گر خوانمش قيامت دنيا بعيد نيست
اين رستخيز عام كه نامش محرم است
محتشم کاشانی
ترویج فرهنگ عاشورا، کاری مردمی است
با این فرمایش حضرت رسول اکرم(ص) آغاز می‌شود که حسین(ع)، چراغ هدایت و کشتی نجات است و کسی که راه این روشنایی را پیش می‌گیرد، یقیناً بر این کشتی نجات مسافر خواهد شد و به رستگاری خواهد رسید.
معاون فرهنگی پژوهشی و آموزشی اداره کل تبلیغات اسلامی استان همدان می‌گوید: محرم که می‌شود، همه ارادتمندان سیدالشهدا در بضاعت و حد توان خود برای ترویج فرهنگ عاشورایی قدم پیش می‌گذراند و برهمین اساس است که می‌گوییم این یک کار مردمی است و اگر هم کاری از جانب مسئولان انجام می‌شود در حوزه‌های سازماندهی و سیاست‌گذاری است؛ وگرنه مردم در این میان حرف اول و کار مهم را انجام می‌دهند.
2100 هیأت رسمی استان متحد برای عزاداری
از آغاز محرم 2 هزار و 100 هیأت مذهبی در استان برنامه‌های عزاداری خود را در حسینیه‌ها و تکایا و مساجد آغاز خواهند کرد و حداقل 10 روز به سوگ سالار شهیدان به عزاداری خواهند نشست.
برنامه‌های آنها نیز ترکیبی خواهد بود از سخنرانی، نوحه و سینه‌زنی و روضه‌خوانی و... که برای همین امر 1500 مبلغ و مبلغه برای ترویج فرهنگ عاشورایی و معارف دینی به مساجد شهر و روستاهای استان یک روز از آغاز ماه محرم اعزام شده است. کانون مداحان نیز با هماهنگی‌های انجام شده برای مداحان، نوحه‌هایی را با مضامین عالی تنظیم شده که برنامه‌های مداحان و عزاداری‌ها را با مضامینی اصولی همراه کند.
نمایشگاه عاشورايیان برای نخستین‌بار در استان
به گفته حجت‌الاسلام علیمراد کیانی، نمایشگاهی هم هست با عنوان عاشورايیان که ترکیبی از 2 بخش است و یک شب قبل از آغاز محرم کار خود را آغاز و تا پنجشنبه که آخرین روز نمایشگاه است، پس از نماز مغرب و عشاء در حسینیه ثارا... سپاه نمایش روضه حضرت ابوالفضل(ع) را اجرا خواهد داشت.
البته خود بحث ایجاد نمایشگاه در یک سطح ملی به شمار می‌آید و بازدید برای عموم آزاد است.
بخش دیگر آن نیز شامل موضوعات دیگر از قبیل قرآن و امام حسین(ع) کودکان عاشورایی ایثار و شهادت و هیأت‌های مذهبی و فضای مجازی وآسیب‌های عزاداری به همراه مشاوران مذهبی در 50 غرفه تا پایان پنجشنبه خواهد بود.
عزاداری حسین هم شور است و هم شعور
اما عاشورا و عزاداری برای امام حسین(ع) تنها اشک و ناله و گریه و سیه‌پوش شدن نیست.
کیانی عنوان مي‌كند: محرم هم شور دارد و هم شعور. شور حسینی بُعد احساسی و عزاداری برای سالار شهیدان است، اما یک بُعد معرفتی و شعور حسینی هم دارد كه باید اهداف امام حسین(ع) در این قیام را شناخت و پیروی و ترویج داد. به اعتقاد وی، مهمترین هدف قیام عاشورا، بنا به فرمایش امام حسین(ع) برای اصلاح دینِ امت جدش بوده است و اینکه مسیر انحرافی که بنی‌امیه در آن زمان ایجاد کرده بود را اصلاح کند.
در حقیقت این قیام در کنار سایر اهدافش، یک اولویت اصلی به نام رویکرد اصلاحی داشته است و در کنار آن نیز شجاعت سیدالشهدا و ابعاد معرفتی حضرت نیز قابل مشاهده است.
البته اینکه امام حسین(ع) در تیر باران ظهر عاشورا، نمازش را به همراه سپاه خود، اول وقت به جا آورد هم از تأکید‌های مورد نظر در قیام امام حسین(ع) به شمار می‌آید.
زمانی عزاداری را اجر می‌بریم که...
اما این گریه‌ها و اشک‌ها را زمانی برای عزاداران اجر می‌شود که نیت تنها قرب‌الی ا... باشد و در حفظ آن نیز مراقبت داشته باشیم و هدف از این عزاداری‌ها رسیدن به خودسازی و خداشناسی باشد که امام حسین( ع) در این قیام و با شهادتش وگذشتن از جان و اولاد و اهل‌بیت خود، تمام نیروی خود را برای حفظ و اصلاح دین امت جدش در راه خدا، گام نهاد.
شمایل علامت‌ها و... در عزاداری‌ها حذف شود
حجت‌الاسلام کیانی از هیأت‌های مذهبی خواست تا از رقابت با هم بپرهیزند و همین چشم و هم‌چشمی‌هایی که به ندرت دیده می‌شود را هم از میان ببرند.
به گفته وی، وجود شمایل و علامت‌ها و نوحه‌های مداحی بی‌محتوا به همراه آیین‌های نادرست قمه‌زنی و... حرام است که باید این برنامه‌های بی‌هدف و بی‌اصول را از برنامه‌های عزاداری‌ها به ندرت حذف کرد. البته نیاز به زمان دارد، زیرا در یک محدوده زمانی اندک، شکل نگرفته است و برای حذف و مقابله به آن باید فرهنگسازی کرد.

نویسنده : معصومه کمالوند

دیدگاه شما

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
کنگره ملی8000شهیداستان همدان