اوقات شرعی

 

آخرین اخبار

26. مهر 1393 - 13:49   |   کد مطلب: 8416
عملیات عاشورا، یکی از نقاط برجسته مجاهدت رزمندگان بود به طوری که صدام را دچار هراس کرد و شخصا به منطقه آمد.

به گزارش صبح الوند، ماه‌های آغازین دفاع مقدس، یادآور مجاهدت‌های فراوانی است؛ حماسه‌هایی که با نثار ارواح مشتاق شهدا در دفاع از دین و کیان میهن اسلامی رقم خورد.
عملیات عاشورا در منطقه "میمک"، یکی از عملیات‌های مهم در بازپس گرفتن مناطق اشغال‌شده از دشمن بود به طوری که صدام، احساس خطر کرده و با شروع عملیات، شخصا در منطقه حاضر می‌شود.
در اهمیت منطقه میمک می‌توان گفت؛ این خطه از قدیم‌الایام مورد مناقشه بین ایران و عراق بود و بارها مورد تعرض قرار گرفته بود. سرانجام در قرارداد 1975 الجزایر از طرف رژیم پهلوی، خط‌الراس ارتفاعات میمک به عنوان مرز ایران و عراق تعیین شد، اما مرزبندی تا وقوع انقلاب اسلامی صورت نگرفت. در این بین، رژیم عراق که به تعیین قطعی مرزها تمایلی نشان نمی‌داد با پیروزی انقلاب اسلامی، زمینه را برای لغو قرارداد فراهم دید و در 19/6/1359 به میمک حمله کرده و در 21/6/1359(10 روز پیش از آغاز جنگ تحميلي) آن را اشغال کرد.
تلاش برای آزادسازی این منطقه از 19 دي 1359 آغاز شد و در عمليات موفقيت آميز "ضربت ذوالفقار" كه با مشارکت ارتش و سپاه متشكل از نيروهاي کرمانشاه، همدان و ايلام انجام شد؛ نيروهاي دشمن به عقب رانده شدند، اما پس از 15 روز پاتك مداوم و تلاش براي بازپس‌گيري منطقه با تحمل تلفات درخور توجهي توانستند، قسمتي از منطقه را مجددا اشغال كنند. با توجه به اهميت اين منطقه، آن‌ها با سرسختي تمام سعي در تصرف و تامين هرچه بيشتر اين منطقه داشتند، اما با مقاومتي كه به ويژه از طرف خلباناني چون شهيد شيرودي و شهيد كشوري به عمل آمد، دشمن به سختي و با متحمل شدن تلفات سنگين توانست تنها به قسمت محدودي از اهداف خود دست يابد. در این عملیات، گرچه دشمن از قلل میمک عقب رانده شد، اما شمال و غرب این منطقه همچنان تحت اشغال او بود. این وضعیت ادامه داشت تا این که عملیات عاشورا اجرا شد..
از غروب روز 25/7/1363، نیروها به طرف اهداف خود حرکت کردند. درگیری با رمز یا اباعبد...الحسین (ع) حدود ساعت 1:30 بامداد در محور میانی(فصیل) آغاز شد و رزمندگان پس از چندین ساعت نبرد موفق به پاکسازی ارتفاعات فصیل و گرگنی شدند. هوانیروز نیز در پشتیبانی عملیات، نقش موثری داشته و اگر آن‌ها نبودند؛ حفظ ارتفاعات مشکل می‌شد.

حضور رزمندگان همدان در دو تیپ انصار و نبی‌اکرم(ص)
رزمندگان همدان نیز در این عملیات نقش بسیار مهمی داشته و در قالب تیپ انصارالحسین(ع) به عنوان نیروهای احتیاط و گروهی نیز در قالب تیپ نبی‌اکرم(ص) وارد عمل شدند. سردار رضا میرزایی از فرماندهانی که در عملیات عاشورا حضور داشته در این‌باره می‌گوید:
تیپ انصارالحسین(ع) در عقبه نگه داشته شده بود و پس از گرفتن ارتفاعات به وسیله سایر نیروها، وارد عمل شده و حفظ خط را عهده‌دار شد؛ این کار با حضور6 گردان به ویژه گردان 152 از نهاوند صورت گرفت و رزمندگان همدان با وجود حملات سنگین دشمن، محور را حفظ کردند.
توپخانه یگان انصار نیز با اجرای آتش سنگین به پشتیبانی از نیروهای پیشرو برای بازپس‌گیری ارتفاعات پرداخت و در این زمینه، نقش مهمی داشت.
همچنین گردان مهندسی تیپ انصار دردشت هلاله وارد عمل شده و بیشترین نقش را در ایجاد خاکریز و سنگر داشتند به طوری که اگر این خاکریزها ایجاد نمی‌شد؛ منطقه دوباره به دست دشمن می‌افتاد.
بخش دیگری از نیروهای استان همدان نیز به عنوان نیروهای تیپ نبی اکرم(ص) وارد عمل شده و در آزادسازی ارتفاعات نقش مهمی داشتند.

وقتی که گردان خط‌شکن خیبر در محاصره گیر افتاد
این رزمنده دوران دفاع مقدس می‌افزاید: بخشی از نیروهای همدان نیز در قالب گردان خیبر، حماسه بزرگی را آفریدند که جالب توجه است؛ این گردان در قسمت جنوبی عملیات انجام می‌داد و پیشروی و در همان لحظه های نخست با حمله‌ای برق‌آسا به قلب دشمن زده و تا عقبه دشمن نفوذ کرد. قرار بود سایر نیروها و گردان‌ها نیز پابه پای آن‌ها جلو آمده و با هم حمله کنند.، اما متاسفانه نیروهای همجوار این گردان با مقاومت عراقی‌ها روبرو شده و متوقف شده بودند. گردان خیبر که راه برگشت نداشت؛ لابلای نی‌ها پنهان شده و منتظر نیروی کمکی می‌مانند؛ با گذشت زمان و ارتباط بی‌سیمی متوجه می‌شوند که نیروهای خودی، امکان ورود به منطقه را نداشته و گردان خیبر در محاصره عراقی‌ها می‌ماند، اما نیروهای دشمن متوجه حضور آن‌ها نمی شوند.
فرماندهان دو تیپ انصار و نبی اکرم مانند سردار شهید علی چیت‌سازیان برای چاره‌جویی با یکدیگر گفتگو کرده و تصمیم می‌گیرند که از یک طرف به خط زده و با سرگرم ساختن دشمن به طرف خود، فرصت را برای فرار نیروهای محاصره شده ایجاد کنند، اما پس از بررسی متوجه می‌شوند که دشمن، تجهیزات بسیاری را در خط مستقر کرده است و اگر رزمندگان بخواهند وارد عمل شوند باید به اندازه نیروهای محاصره‌شده تلفات دهند.
گردان خیبر 4 روز بدون آذوقه منتظر می‌ماند تا بتواند از حلقه محاصره خارج شود و با بي‌سيم، پيوسته از زمان وقوع حمله مجدد براي نجات خود و تخليه شهدا و مجروحان كسب اطلاع مي‌كردند. اين برادران از روحيه بسيار بالا و تحسين برانگيزي برخوردار بودند؛ در روز اول، برادران با قطع سيم تلفن صحرايي دشمن، روحيه سلحشوري خود را نشان دادند. آن‌ها در انتظار كمك‌هاي غذايي و نظامي به سربرده و كوچك‌ترين شواهدي دال بر تصميم آن‌ها براي تسليم شدن وجود نداشت. در اين مدت، آن‌ها جنب يك رودخانه فصلي بدون آب در شياري به طول 100 تا 120 متر و عرض 30 تا 40 متر، داخل نيزار انبوهي به سر مي‌بردند و يكي از معابر دشمن 8 متر با آن‌ها فاصله داشت، اما دشمن با وجود رفت و آمد زياد، نسبت به محل اختفاي آن‌ها ديد نداشت. در این مدت، تنها یکی از افراد گردان به حالت سینه‌خیز برای بقیه آب تهیه می‌کند.

دادن غذا به رزمندگان با شلیک گلوله‌های توپ
اما مقاومت رزمندگان همدانی گردان خیبر در "شیار نی‌خزر" و چگونگی تهیه آذوقه، خود داستان جالب دیگری است که محمد طالبی، فرمانده این گردان آن را روایت می‌کند:
ساعت 17 بعدازظهر بود همه در فكر اين بودند كه چه كار كنيم؛ ديديم يك نفر، ني‌ها را اين طرف و آن طرف مي‌زند و مي‌آيد. ما آماده شديم؛ زيرا تصور مي‌كرديم عراقي است، اما هنگامي كه جلو آمد، متوجه شديم از بچه‌هاي گردان خودمان است. او يك نارنجك و يك قرآن در دستش بود. گفت: "از صبح دارم تنهايي مقاومت مي‌كنم"، گفتيم: "خدا عنايت كرد كه ما را پيدا كردي، اگر 20 متر ديگر رد شده بودي، اسير مي‌شدي"، جواب داد: "مي‌ترسيدم اسير شوم و زير شكنجه همه چيز را لو دهم؛ بنابراين، نارنجك گرفته بودم كه اگر آمدند مرا بگيرند، آن را منفجر كنم؛ ديگر چاره اي نداشته و همه فشنگهايم را از دست داده بودم، تمام بدنم را تیر زده‌اند. تمام مدت، آيه "وجعلنا من بين..." خوانده و دويده‌ام".
وی درباره چگونگی تهیه آذوقه و مواد غذایی در تنگنای محاصره می‌گوید: در آن چند روز، آذوقه تمام شده و قواي نیروها تحليل رفته بود. اينكه به خط دشمن بزنند يا مخفيانه از محاصره رهايي يابیم، مستلزم انرژي و توان جسمي بود. قرارشد از آن طرف خط با پرتاپ گلوله‌ توپ 105 به ما آذوقه برسانند. داخل گلوله‌ها خالی شده و با كشمش، پسته و جیره خشک پر شده بود، اما براي آنكه دشمن نسبت به اين اقدام حساس نشود، گلوله‌هاي جنگي نيز همراه اين پوكه‌ها اطراف نيزارها پرتاب می‌شد وما با بي‌سيم، گراي گلوله‌ها را تنظيم و گزارش مي‌كردیم.
مكالمه با بي‌سيم در آن شرايط، خطرات شنود دشمن را به دنبال داشت، از اين بابت، برادران در انتقال گزارش با محدوديت‌هايي روبرو بودند. در اين هنگام، يكي از گلوله‌هاي جنگي به جاي فرود در اطراف نيزارها به قسمتي از نيزارها در گوشه‌اي از محل محاصره اصابت كرد. نيزار به دليل خشك بودن براي سوختن مستعد بود؛ بنابراين، آتش به جاهای دیگر نيز سرايت كرد. رزمندگان که در نقطه مقابل محل آتش قرار داشتند به دعا و ذكر متوسل شدند. هر يك از آنها، به نوبه خود از روي استيصال از خدا طلب استمداد می‌كرد. سرانجام، آتش در هفت، هشت متري ما خاموش شد. بدين ترتيب، نه تنها اين طرح نتيجه نداد، بلكه عرصه را براي اقامت بيشتر در اين مكان محدودتر كرد.
فرمانده گردان خیبر می‌افزاید: چهار روز گذشت، حال مجروحان به شدت وخيم بود و سرما، تشنگی و گرسنگی امان بچه‌ها را بریده بود، اما اقدام موثری از طرف قرارگاه برای نجات نیروهای در محاصره افتاده صورت نگرفت. يكشنبه 29/7/1363 از طريق بي‌سيم، دلیل اجرا نشدن حمله نجات را از قرارگاه جويا شدیم؛ فرمانده تيپ نبي اكرم(ص) گفت: ما ديگر نمي‌توانيم براي شما كاري كنيم خودتان هر طور صلاح مي‌دانيد اقدام كنيد. اگر خواستید حمله کنید و اگر نه، تسلیم شوید و صبح روز پنجم(دوشنبه 30/7/63)، تصميم نهايي به خود محاصره‌شدگان واگذار شد.
طالبی ادامه می‌دهد: بچه‌ها با حفظ روحيه، خيال تسليم شدن به دشمن را نداشتند، اما چاره‌ای نبود. رزمندگان وداع غم‌انگیزی با یکدیگر کرده و زخمی‌ها را تا نزدیک جاده‌ای که محل رفت و آمد عراقی‌ها بود؛ بردند تا آن‌ها پیدایشان کنند. ساعت 4 صبح پيش از روشن شدن هوا از پشت به خط زده و در یک نبرد سخت و تن به تن موفق به عبور از دشمن شدیم؛ هرچند تعدادی از نیروها در میانه راه بر اثر نبرد یا گذشتن از میدان مین به شهادت رسیدند. در این عملیات، 51 شهید و 135 مجروح از همدان تقدیم انقلاب شد.

شهدای همدان در عملیات عاشورا
محمود ربیعی
مهدی حلوایی
ذوالفقار کنعانی
جهانشاه قیصری
حسین غلامی‌محبت
همت‌علی بابایی
شیروده پتکی
عزیز امراللهی
محمود حجاری انجلاسی
محمد مولوی
علی ناینی‌ضمیر
شمس‌علی خدابنده‌لو
حسین اسلامی
علی‌قمر سلیمانی
حسین صوفیان
ابراهیم رستمی
عباس صالحی
رضا متینی
حسین ترکی
روح‌ا... بهرامی
امیر زارعی
پرویز توتونچی
تقی جعفری‌صدر
محمد ضرابی
معصومعلی سعاوی‌مهران
جلیل مرتضی‌قلی
رضاحسین اختیار
منصور جوکار
محمدرضا سیدی
ابرهیم اصلانی
محمدعلی روزبهانی
محمدعلی جباری
امیر شمس
نصرت‌ا... شکوری
بهمن غیاثی
محمدتقی خدادادی
علی‌محمد جعفری‌جوزانی
هاشم عینعلی
محمدعلی جنتی
نورمحمد موسیوند
صحبت‌ا... عباسی
یدا... پرهام
صفرعلی یوسفی
مرتضی شاه‌وردی
جمشید تهماسبی
علی‌اسد مهرز
محمود بابایی
محمد گنجی
علی‌احسان شیراوند
عمران نصیری
براتعلی دستجردی

گزارش از سمیه مظاهری

دیدگاه شما

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
کنگره ملی8000شهیداستان همدان