اوقات شرعی

 

آخرین اخبار

24. شهريور 1393 - 6:10   |   کد مطلب: 7897
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان گفت: بحران آب به وجود آمده به دلیل عدم توجه به مراتع است.

به گزارش صبح الوند، محمدرضا همتی اظهار کرد: 50 درصد عرصه استان همدان را مراتع تشکیل داده به طوری که از 2 میلیون هکتار عرصه استان بیش از 900 هزار هکتار مرتع است.

وی در خصوص آتش‌سوزی اخیر مراتع شهرستان نهاوند عنوان کرد: دلایل انسانی، گرم شدن هوا و خشک شدن پوشش گیاهی مراتع، شرایط و آمادگی حریق را در مراتع ایجاد می‌کند.

همتی یادآور شد: ایجاد آتش توسط افراد بی‌احتیاط و مهار نشدن آن به خصوص در ساعات گرم روز باعث پراکندگی آتش می‌شود و هرساله در سطح کشور و استان همدان تخریب مراتع از این طریق صورت می‌گیرد.

وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه امسال میزان آتش‌سوزی در مراتع نسبت به سال گذشته کاهش یافته به طوری که سال گذشته در 780 هکتار از مراتع آتش‌سوزی رخ داده بود اما در سال جاری تا کنون از 250 هکتار تجاوز نکرده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان علت کاهش آتش‌سوزی را آموزش و اطلاع‌رسانی، همکاری مدیریت بحران با منابع طبیعی و شناسایی مناطق آسیب‌پذیر و استقرار اکیپ‌های کشیک در این مناطق دانست.

همتی افزود: در استان همدان در سال جاری هم از نظر تعداد فقره و مقدار سطح آتش‌سوزی به صورت ملموس کاهش مشاهده می‌شود.

وی با اشاره به اهمیت پوشش گیاهی در مراتع تصریح کرد: پوشش گیاهی به منزله سد، نزولات آسمانی را در برمی‌گیرد و به آرامی آن را در خاک نفوذ می‌دهد.

وی اضافه کرد: بنابراین پوشش‌های گیاهی ضمن استفاده از منابع آب، هم سطح مراتع را افزایش می‌دهند و هم منابع آب سطحی زیرزمینی را بالا می‌برند.

همتی افزود: برخورد قطرات باران در مراتع بدون پوشش، منجر به متلاشی شدن ذرات خاک خصوصاً در مناطق شیب‌دار می‌شود که همین امر باعث فرسایش و سیل در منطقه خواهد شد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گفت: ورود سیلاب در پایین‌دست برای اراضی کشاورزی، منابع آب و تأسیسات شهری و روستایی ایجاد خسارت خواهد کرد چرا که این آب دارای املاح زیادی است و چون از دسترس خارج‌شده، باعث کاهش کیفیت خاک می‌شود.

وی با اشاره به نقش پوشش گیاهی مراتع در ذخیره منابع آب زیرزمینی عنوان کرد: اگر نزولات جوی بر روی پوشش گیاهی نازل شوند قطرات باران از طریق پیکره گیاه خارج‌شده و حین نفوذ در خاک، تصفیه می‌شود که در پایین‌دست به صورت چشمه و قنات با آب زلال خارج می‌شود.

همتی اظهار کرد: بخشی از آب نزولات در سفره‌های آب زیرزمینی به منزله سدهای بسته و مطمئن بدون هیچ‌گونه هزینه‌ای ذخیره می‌شوند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان با بیان اینکه پوشش گیاهی باعث مدیریت آب و خاک می‌شود، خاطرنشان کرد: آب و خاک به عنوان دو عنصر اساسی تولید، به راحتی می‌توانند در چرخه تولید و مصرف قرار بگیرند و رشد و توسعه گیاهان اعم از یک ساله، چندساله، درختچه و درختان باغی و جنگلی را باعث شوند.

وی افزود: خشک‌سالی‌های پی‌درپی، استفاده نادرست از مراتع و نقصان پوشش گیاهی، ایجاد تخریب، شخم و شیار در مراتع به خصوص در مناطق شیب‌دار باعث خالی شدن سطح خاک از پوشش گیاهی می‌شود که همین مسئله باعث تبدیل شدن بارندگی‌های احتمالی به سیلاب و فرسایش خاک می‌شود.

همتی عنوان کرد: بالا بودن فشار چرای دام در مراتع کشور و استان و همچنین وجود خشک‌سالی منجر به کاهش پوشش در سطح مراتع شده که این موضوع باعث می‌شود وضعیت مراتع روزبه‌روز وخیم‌تر شود./فارس

دیدگاه شما

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
کنگره ملی8000شهیداستان همدان