اوقات شرعی

 

آخرین اخبار

5. مرداد 1393 - 19:00   |   کد مطلب: 7140
معاون مدیریت امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی استان همدان گفت: پیش بینی می شود در سال زراعی جاری 172 کیلوگرم زعفران در سطح استان تولید شود.

به گزارش صبح الوند به نقل از ایسنا، رحیم بیات با بیان اینکه سال گذشته از 48 هکتار سطح زیرکشت 162 کیلوگرم زغفران تولید شد، افزود: پیش بینی می شود سطح زیرکشت این محصول در سالجاری به 53 هکتار افزایش یابد و محصول تولیدی به 172 کیلوگرم برسد.

وی با اشاره به اینکه کل سطح زیرکشت زعفران کشور در سال 91 در حدود 79 هزار هکتار با تولید 60 تن بوده است، اظهار کرد: اصلی ترین تولیدکننده این گیاه استان خراسان رضوی با 78 درصد و خراسان جنوبی با 18 درصد است و چهار درصد باقیمانده متعلق به استان های کرمان، اصفهان، همدان، خراسان شمالی و فارس است.

وی با بیان اینکه زعفران نسبت به سایر گیاهان کم توقع است، اظهار کرد: این گیاه بسیار با دوام بوده و بین پنج تا 10 سال ماندگاری در خاک دارد، اما عملکرد مطلوبش بین سه تا هفت سال است.

بیات، تکثیر پیاز زعفران را یکی از مهمترین مزایای این گیاه برشمرد و گفت: هزینه کاشت سال اول این محصول بالاست، چراکه هر هکتار نیازمند سه تا پنج تن پیاز است. همچنین با توجه به اینکه برداشت این محصول کارگر زیادی را می طلبد پس باید به صورت خانوادگی برداشت صورت گیرد.

وی خاطرنشان کرد: در گذشته میزان تسهیلات برای کشت زعفران پنج میلیون تومان بود، اما در سال های اخیر با ارائه طرح مورد نظر می توان از تسهیلات 10 تا 15 میلیون تومان جهادکشاورزی بهره برد.

وی زعفران را گیاهی از خانواده زنبقیان دانست و تصریح کرد: مبدا اصلی این گیاه آسیا و کشورهای ایران و چین معرفی شده است، به طوریکه کشور ما بین 80 تا 89 درصد تولید جهان را دارد و نخستین تولید کننده محسوب می شود.

به گفته بیات، مقام داران تولید زعفران کشورهای جهان پس از ایران و چین، مراکش، پاکستان و ایتالیا هستند و پس از آنها چین، افغانستان، آمریکا، آرژانتین، میانمار و ... به میزان کمتری تولید دارند.

همدان به لحاظ تاریخچه مبدا صلی زعفران محسوب می شود

معاون مدیریت امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی استان همدان با اشاره به قدمت چندین هزار ساله گیاه زعفران، همدان از لحاظ تاریخچه مبدا اصلی زعفران در زمان مادها محسوب می شود، به طوریکه نام برخی روستاهای همدان همچون زعفرانیه بهار و رودآور تویسرکان از این گیاه نشات گرفته است.

وی خاطرنشان کرد: آب و هوای مورد نیاز برای کشت این محصول معتدل و نیمه گرم با زمستان های ملایم و تابستان های گرم و خشک است، هر چند مقاومت گیاه زعفران در برابر سرما زیاد است.

به گفته بیات، گیاه زعفران در خاک شنی و رسی و خاک سبک به خوبی عمل می آید و باید پیش از کاشت پیاز زعفران در خاک آن را با استفاده از سموم قارچ کش کاملا ضدعفونی کرد، چراکه پس از موش ها به عنوان اصلی ترین دشمن این گیاه، بیماری های قارچی در کمین هستند.

وی زمان برداشت زعفران را از اوایل آبان تا آخر این ماه عنوان کرد و گفت: سیکل زندگی گیاه زعفران دقیقا برعکس سایر گیاهان زراعی است، به طوریکه این گیاه در فصل بهار به خزان می رود و در زمستان سرسبز است!

از هر هکتار سطح زیر کشت، پنج تا 6 کیلوگرم زعفران کشت می شود

وی عملکرد در هکتار این گیاه را پنج تا 6 کیلوگرم دانست و افزود: با وجود اینکه کشور افغانستان پیازهای مورد نیاز خود را از کشور ما تامین می کند و اخیرا هم زیاد شده اما عملکرد در هکتار این محصول در این کشور 10 کیلوگرم است، به طوریکه مدیریت مزرعه، خاک، آبیاری به موقع و کود در افزایش عملکرد در هکتار موثر است.

وی با اشاره به اینکه مناطق استان همدان هیچ محدودیت خاصی برای عدم کشت این محصول ندارد، اظهار کرد: در تمام شهرستان ها کشت داریم، در تویسرکان و نهاوند از قدیم الایام این محصول کشت می شده و در ملایر هم سطح زیرکشت به 20 هکتار رسیده است.

بیات با اشاره به اینکه بیشتر زعفران تولیدی در استان صرف خودمصرفی می شود، تصریح کرد: متاسفانه زعفران تولیدی کشور به اسپانیا صادر می شود و پس از بسته بندی در آن کشور به سایر کشورها فروخته می شود.

وی ادامه داد: همچنین یکی از روش های خشک کردن گل زعفران روش اسپانیایی است، به طوریکه ظرف 30 تا 60 دقیقه این کار انجام می شود. در روش سنتی نیز بین هشت تا 12 روز به طول می انجامد.

دیدگاه شما

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
کنگره ملی8000شهیداستان همدان