به گزارش صبح الوند، علما و بزرگان و اولياء الهی نیز در طول تاریخ تمام تلاششان برای ارائه یک الگو و سبک زندگی اسلامی بوده ،چه در جنبه شخصی آن که خود همواره سعی داشته اند یک زندگی مبتنی بر آموزه های دینی داشته باشند و چه در جنبه های اجتماعی که سعی می کردند مردم را به این سمت سوق بدهند.
قرآن مجید، اهل بیت و عترت مهمترین الگوهای سبک زندگی اسلامی هستند که با الگوگیری از آنان می توان زندگی سالم و صحیحی را داشت و دوری از این الگوها با گمراهی انسان همراه است.
سبک زندگی اسلامی به معنای غذا خوردن و یا لباس پوشیدن مانند ائمه اطهار(ع)، نیست، بلکه در این سبک زندگی باید محرمات را ترک کرد و واجبات را انجام داد. محتوای زندگی به سبک اسلامی برقراری ارتباط صحیح با خود، خدا و مردم است.
یکی از مهمترین عوامل تغییر سبک زندگی جوامع به خصوص جوامع جهان سوم، تغییر الگوی رفتاری مبتنی بر پیروی از الگوهای وارداتی است. ورود لجام گسیخته الگوهای رفتاری به جوامع جهان سوم از طرق گوناگون نظیر رسانه های جمعی، اینترنت و گروه های مجازی مهمترین عامل این تغییر رفتار و به تبع آن تغییر شکل زندگی جوامع امروزی شده است.
سبک زندگی امروز ما از آرمان اصلیاش بسیار فاصله گرفته است. از وقتی ما از سبک زندگی اصیل ایرانی اسلامی فاصله گرفتیم و تحت تأثیر زندگیها به خصوص زندگی غربی قرار گرفتیم آسیبهای زندگی ما آغاز شد و سبک زندگی تحت تأثیر ابزارهایی مثل اینترنت، تلفن همراه و شبکه های ماهواره ای شروع به پذیرش تغییرات کرد.
ما اگر به سبک زندگی ایرانی اسلامی برنگردیم در هویت مان اختلال ایجاد میشود. تاریخ مان از دست میرود. نسلهای بعدی با باورها و ارزشهای ما بیگانه رشد میکنند.
در حوزه مسکن سازی، ما نه اسلام و نه مفاهیم ایرانی را رعایت نکرده ایم درحالی که مقام معظم رهبری همواره تأکید فراوانی بر اسلامیت و ایرانیت دارند.
ما باید در معماری هم مؤلفه های اسلامی و هم آن هنر و فرهنگ ایرانی را احیا کنیم، ما میراث بزرگی داریم و نباید یکباره آن را به کناری گذاشته و ارتباط خود را با گذشته قطع کنیم.
اسلام برای معماری و ساخت خانه و مساجد نیز طرحهای جامعی ارائه کرده است که با رعایت این مولفهها میتوان خانهای مناسب طراحی کرد به ویژه در خصوص استحکام خانه توصیههائی دارد و از مردم میخواهد در معماری به گونهای رفتار کنند که هر خانه در معرض دید دیگران نباشد و یا نتوان از منزل خود به خانههای دیگر اشراف داشت.
هنوزهم آثار هنر اسلامی و ایرانی در برخی منازل قدیمی مثل کتیبههای منقش به اسامی الهی و ائمه اطهارعلیهم السلام و آیات قرآنی در سطح شهر با آیاتی مثل نصرمن الله و فتح قریب و هذا من فضل ربی و سایر عبارات دینی قابل رویت است اما متاسفانه امروزه در بعضی از موارد نکات و توصیه های دینی در ساخت و ساز ها توسط افراد رعایت نمی شود.
کلام آخر: هر قدر افراد را موعظه کنیم اما زمانی که وارد محیطی شوند که نشانی از تربیت و شاخصه های اسلامی نیست بلکه زمینه تبلیغ ضد اسلامی فراهم باشد هر آنچه تلاش شده بی ثمر خواهد شد.
همه دستاندرکاران معماری اسلامی باید با هوشیاری و دقت مولفههای دینی و اسلامی را در معماری رعایت کنند، تا با همراهی مسئولین در این عرصه شاهد معماری اصیل اسلامی در شهرها و روستاها باشیم.
دیدگاه شما