اوقات شرعی

 

آخرین اخبار

18. خرداد 1393 - 5:30   |   کد مطلب: 6532
هرازچند گاهی خبر راه‌اندازی ایستگاه‌های مطالعه را در گوشه و کنار استان می‌بینیم و می‌خوانیم. تاکنون 16 ایستگاه مطالعه در شهرستان همدان نصب شده و قرار است تعداد این ایستگاه‌ها تا پایان سال به 23 سازه افزایش یابد.

راه‌اندازی این ایستگاه‌ها در شهرستان‌های ملایر، بهار و کبودراهنگ از برنامه‌های دیگر نهاد کتابخانه‌های عمومی استان است که هدف آوردن کتابخانه به فضای ترددی مردم را دنبال می‌کند.
این اقدام در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری در سال 89 انجام می‌شود که فرمودند «نهاد کتابخانه‌های عمومی با کمک سایر دستگاه‌های فرهنگی و اجتماعی کشور برنامه‌هایی تهیه کنند که همه ایرانیان اهل مطالعه شوند.»
قرار است همه مردم به کتاب‌های این ایستگاه‌ها دسترسی داشته باشند و کتاب‌ها را همانجا مطالعه کنند یا برای 15 روز به امانت بگیرند، سپس به آن ایستگاه یا سایر ایستگاه‌های مطالعه یا کتابخانه‌های عمومی تحویل دهند.
اما چند درصد از مردم ما در فضای ترددی روزانه خود با این ایستگاه‌ها مواجه شده‌اند که بخواهند از کتاب‌های موجود در آن استفاده کنند؟ و چه تعداد از این کتاب‌ها سلیقه‌های مختلف را دربر می‌گیرد؟
اکنون این طرح در همدان در فاز 3 قرار دارد و ایستگاه‌های مطالعه استان در برخی ادارات، کتابخانه مرکزی همدان، بیمارستان بعثت همدان و یکی دو بانک نصب شده است و قرار است تا پایان فاز پنجم، 247 هزار و 100 جلد کتاب از این راه در اختیار مردم قرار گیرد.
مسئولان نهاد کتابخانه‌های عمومی همدان بنا دارند تا پایان سال تعداد این ایستگاه‌های مطالعه را به 23 ایستگاه برسانند اما آنچه در آغاز این طرح دیده می‌شود این است که کتاب‌های همه نویسندگان و شعرا در ایستگاه‌های مطالعه جایی ندارد و نیز مکان‌یابی استقرار این ایستگاه‌ها در اغلب موارد اشتباه است و در راستای اهداف طرح نیست.
همچنین موضوعات کتاب‌ها آنقدر تنوع ندارد که همه سلیقه‌ها را دربر بگیرد. با اینکه عنوان شده است موضوع این کتاب‌ها دین، ادبیات، خانواده، دفاع مقدس، کودک و نوجوان و تاریخ است اما موضوع کتاب‌های مستقر در ایستگاه‌های مطالعه همدان مناسب با جانمایی ایستگاه‌ها نیست.
برای نمونه ایستگاه مطالعه مستقر در بیمارستان بعثت همدان، دربرگیرنده همان موضوعاتی است که در ایستگاه مطالعه یک اداره ممکن است با آن مواجه شویم؛ در صورتی که احتمال زیادی وجود دارد که عناوین مرتبط با سلامت و تندرستی برای افراد عبوری از بیمارستان‌ها مناسب‌تر باشند.
ممکن است تعدادی از ما از این ایستگاه‌ها استفاده کرده باشیم و کتابی هم به امانت گرفته و مطالعه کرده باشیم. اما روزانه چند نفر از ما ساعت‌ها در صف شماره‌دهی بانک‌ها، ایستگاه‌های اتوبوس، نانوایی‌ها، سالن انتظار پیرایشگاه‌ها و آرایشگاه‌ها یا آزمایشگاه‌های تشخیص طبی یا مطب پزشکان منتظر شده‌ایم تا نوبتمان برسد و هیچ کتابی برای مطالعه نیافته‌ایم؟
مسئولان نهاد کتابخانه‌های عمومی باید با بازنگری در اجرای این طرح، به جای راه‌اندازی این ایستگاه‌ها در برخی ادارات و کتابخانه‌های عمومی که کارکرد چندانی برای مخاطب عام ندارد، به فکر مکان‌هایی باشند که مردم ممکن است ساعت‌های انتظار خود در آنجا را به نگاه کردن به در و دیوار بگذرانند.

نویسنده : سعیده آقاخانی

دیدگاه شما

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
کنگره ملی8000شهیداستان همدان