به گزارش صبح الوند به نقل از همدان پیام، سد تالوار را میگوییم، همان سدی که قرار است آب شرب استانهای زنجان، همدان و کردستان در 2 بخش شرب و کشاورزی را تأمین کند.
این پروژه بر زمين مانده استان، كه كمآبي سالهاي اخير در استان نياز به تكميل آن را هر روز بيشتر از گذشته كرده است، همچنان در وادي آشناي بيپولي و كماعتباري به سر ميبرد. اين در حالي است كه مسئولان در سالهای متوالی در هنگام پيشبيني آبرساني از اين سد اميدهاي فراواني را به فضاي عمومي دادند، اما چشم مردم در اين سالها هرچه قدر هم منتظر ماند، آبي از سد تالوار نديد. كماهميتي مسئولان عمراني گذشته استان در پيگيري اعتبارات اين پروژه هم مزيدي بر علت بود تا مردم همدان همچنان در تشنگي آب تالوار به سر ببرند.
اميدواري به سد تالوار تا جايي در استان جاي داشته كه حتي در مواقعي مانع از چارهانديشي ديگر براي چالش كمآبي استان شده و بالشت نرمي زير سر مديران گذاشته تا همچنان همدان در رديف استانهای بحراني در موضوع آب باشد. چه بسا اگر سالهای گذشته به وعدهها عمل ميشد، دستكم در سال جاري با بحران كمآبي روبهرو نبوديم و بسياري از روستاها و مناطق در تب بيآبي نميسوختند.
تالوار نقطه حياطي استان در رفع كمآبي بوده و نبايد به اين آساني و به خيال پرآبي سدهاي استان در شرايط كنوني آن را رها كرد، زیرا جنگ آينده دنيا بر سر آب خواهد بود و در اين بين، خطر بيش از هر استاني همدان را تهديد خواهد كرد. سهلانگاري در باره اين پروژه ديگر پذيرفتني نيست؛ چراكه آفت آن مستقيماً در حيات و معاش مردم ديده ميشود و ميتواند آثار و عواقب جبرانناپذير امنيتي، اجتماعي و اقتصادي را به وجود بياورد.
این نکته را امروز مسئولانی بیان میکنند که بیشترین مشکل را در به نتیجه نرسیدن طرح در زمان مقرر ميدانند.
به گفته معاون عمرانی استانداری همدان اگر این طرح در زمانی که برایش تعریف شده بود به اجرا و بهرهبرداری گذاشته میشد، حالا با معضلی به نام بیپولی مواجه نمیشد.
محمودرضا عراقی میگوید: از آن گذشته به اجرا گذاشتن همزمان چند طرح در استان موجب میشود که پروژهها در زمان خودش به اتمام نرسد و به نتیجه رسیدن تمام طرحها طولانی شود. اما اگر در اجرای طرحها اولویتبندی رعایت شود، به طور قطع مشکلی در بهرهبرداری از پروژهها نخواهیم داشت.
عراقی پیش از این گفته بود که به اجرای کامل پروژه تا 2 سال آینده خوشبین است و از قول وزرات نیرو برای تزریق اعتبار در سال 93 خبر داده است تا بتوان پیشرفت فیزیکی طرح را افزايش داد؛ اما هنوز اعتبارات کم است.
وی از کم لطفی که در سالهای گذشته نسبت به اعتبار دهی به این پروژه شده است، انتقاد دارد و اطمینان میدهد که به هر قیمتی که شده آن را به اتمام میرسانیم.
اما باز هم پروسه پول خوری این پروژه ادامه دارد و نگرانیهایی برای جذب نشدن اعتبار کامل دیده میشود، به طوری که مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان همدان در گفتگو با ایسنا گفته است: اگر تخصیص اعتبار به پروژه انتقال آب از سد تالوار به همدان با اعتبار سالیانه 27 میلیون تومان ادامه یابد؛ این پروژه 12 سال دیگر به بهرهبرداری میرسد.
سید مرتضی عزالدین در حالی که به مشکل نقدینگی این پروژه تأکید دارد، میگوید: زمان بهرهبرداری به اعتبار تخصیص یافته بستگی دارد، به طوری که هماکنون اعتبار سالانه آن بین 26 تا 27 میلیون تومان است اما اگر سالانه 100 میلیارد تومان به پروژه تزریق شود تا 3 سال آینده شاهد افتتاح پروژه خواهیم بود، در غیر این صورت با رقم موجود 12 سال دیگر این امر رخ میدهد.
وی با بیان اینکه پروژه بین 42 تا 43 درصد پیشرفت فیزیکی دارد، بیان داشت: این پروژه سنگین است و تکمیل آن نیازمند حداقل 300 میلیارد تومان اعتبار است، اما اعتبار سالانه آن تکاپوی نیاز کل اعتباری پروژه را نمیدهند. بنابراین استاندار و معاونانش در حال جذب اعتباراتی از منابع دیگر هستند تا پروژه هر چه سریعتر انجام شود.
عزالدین با اشاره به اینکه هماکنون 43 کیلومتر از خط انتقال باقی مانده است، افزود: همچنین ایستگاهها، تصفیهخانهها و پست برق آن نیز باقی مانده است که با تخصیص اعتبار مورد نیاز تکمیل میشود.
وی تأکید دارد: همه مسئولان کشوری و استانی باید برای جذب اعتبار مورد نیاز به این پروژه کمک کنند؛ چراکه پروژه فقط مشکل نقدینگی دارد و با پیمانکار از لحاظ اجرا مشکلی نداریم.
دنبال منابع کمکی هستیم
معاون عمرانی استانداری درباره وضعیت فعلی انتقال آب از سد تالوار به همدان میگوید که برای جبران هزینهها به دنبال منابع کمکی غیر از بودجههای عمومی دولت هستیم.
محمودرضا عراقی در گفتگو با همدانپیام آخرین اعتبار این طرح را 26 میلیارد تومان دانست که تاکنون 60 درصد آن تخصیص داده شده است؛ اما او اظهار امیدواری میکند این اعتبار را به 100 درصد برسانند.
البته وی بر تخصیص 10 میلیارد اعتبار دیگر هم اشاره میکند که شاید در آیندهای نزدیک به طرح تزریق شود.
عراقی بودجههای عمومی دولت را برای به نتیجه رساندن این طرح کافی نمیداند و میگوید که جوابگوی پروژه نیست؛ اما تزریق منابع کمکی را راهکاری برای حل قسمتی از مشکل میداند.
وی هم، مانند مدیرعامل آب منطقهای استان میگوید که اگر روال تزریق اعتبار به این پروژه با مبلغ 27 میلیون تومان در سال باشد تا 10 سال دیگر هم به نتیجه نخواهد رسید و نیازمند اعتباراتی دیگر است.
معاون عمرانی معتقد است: اگر پروژه آبرسانی از تالوار به همدان در زمان خودش به اتمام میرسید شاید با اعتبار اولیهای که برای آن در نظر گرفته شده بود، انجام ميشد؛ اما تأخیر چند ساله در اتمام این طرح، کار را سخت کرده است و به تبع آن اعتبارخوری پروژه نیز هر سال بیشتر شده است.
امروز نيز با روي كار آمدن دولت جديد و مقامات اجرايي در استان باز هم بر پيگيري و تكميل پروژه آبرساني از تالوار تأكيد ميشود و مشكل آنچناني كه گفته ميشود به اعتبارات برميگردد. گفته میشود اگر هر سال 100 میلیارد به طرح تزريق شود ظرف 2 سال آب تالوار به همدان خواهد رسيد؛ اما اگر چنین نباشد تا 12 سال دیگر طرح به پایان نمیرسد.
اين نشاندهنده نياز مبرم استان به اتمام پروژه و رفع مشكل كمآبي از پيكر استان است. شايد براي عدهاي بارشهاي اخير اطمينان خاطري بوده تا ديگر نام تالوار را نياورند. اما به جديت بايد گفت كه دير يا زود بحران آب نهتنها استان همدان بلكه استانهاي همجوار را نيز فرا خواهد گرفت و اگر امروز دير جنبيده شود، فردا بر تعداد سهمخواهان از تالوار افزوده و دست استان خاليتر از گذشته خواهد شد. از اين رو براي رفع مشكل اعتبار - كه در گذشته نيز از آن ياد شده - بايد راهكارهايي از جمله پيگيري مستمر و استفاده از گفتمان اقناعي را به كار برد و با لابيگري حداكثري بتوان از خزانه دولت تخصيصي پيدا كرد.
به هر حال وضعیت آب و ذخیره سد اکباتان نیز امیدوارکننده نیست، به طوری که معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا از قرار گرفتن استانهای تهران، اراک، اصفهان، شیراز، قزوین، قم، کرج، کرمان، مشهد، همدان و یزد در معرض تنش آبی خبر داده است.
وی با بیان اينکه برای تأمین آب شرب مورد نیاز کشور در تابستان جاری با 38 مترمکعب در ثانیه کمبود مواجه هستیم، اضافه کرد: چنانچه 10 درصد در مصارف مشترکان صرفهجویی شود، میتوانیم تابستان امسال را با کمترین محدودیت و مشکل سپری کنیم.
دیدگاه شما