صبح الوند - انتقادپذيري، پاسخگويي و مسئوليتپذيري از جمله مقولات مهمي هستند كه نه تنها به لحاظ ساختار و ويژگيهاي نظامهاي مردمسالار، ضرورتي اجتنابناپذير است، بلكه تجربيات جوامع توسعهيافته و پيشرفته نشان ميدهد كه چنين ضرورتهايي همواره مورد توجه اين جوامع بوده و عمده دولتهايي كه خود را به سطح قابل قبولي از پيشرفته رسانده و در زمره قدرتهاي جهاني قرار گرفتهاند، در جهت بسط و گسترش فرهنگ نقد و انتقاد در جامعه گامهاي مؤثري برداشتهاند.
امروزه نيز بر همگان ثابت شده كه بدون طرح مباحث انتقادي از سوي منتقدان آگاه و دلسوز و نقدپذيري مسئولان و توجه آنها به انتقادهاي سازنده، بسياري از ضعفها و كاستيها پوشيده مانده و بدين ترتيب رشد و پويايي جامعه روند كندي را در پيش خواهد گرفت كه سرانجام خوبي هم ندارد.
با روي كارآمدن دولت يازدهم كه اعتدالگرايي و عقلانيت در تصميمات را مبناي حركتهاي خود قرار داده است، اين اميدواري در جامعه ايجاد شد كه علاوه بر پرهيز از افراط و تفريطها، آستانه تحمل و انتقادپذيري مديران نيز افزايش يابد. چرا كه يكي از لوازم اعتدال، استقبال از انتقادهاي سازنده و مفيدي است كه در رشد و پيشرفت جامعه مؤثر هستند.
براين اساس و با توجه به منطق دولت تدبير و اميد ديگر نبايد هرگونه اظهارنظر انتقادي و نقدهاي بجا و منطقي كارشناسان و آگاهان جامعه و همين طور نمايندگان افكار عمومي و جامعه مدني، سياهنمايي و تضعيف دولت تلقي شود، بلكه برعكس انتظار ميرود دولتمردان در پذيرش انتقادها و استقبال از ديدگاهها و نظرات سازنده منتقدان پيشگام باشند و همواره خود را آماده دريافت پيشنهادها و انتقادهای سازنده نمايند.
مدير ارشد استان نيز كه كمتر از 3 هفته از پذيرش مسئوليت وي در استان ميگذرد، بناي خود را بر چنين ضرورتهايي قرار داده و در اين مدت كوتاه بارها بر مقولههايي چون پاسخگويي، گزارشدهي منظم از سوی مديران، اعتدالگرايي، عقلانيت در تصميمات، همت همگاني، تعامل بيش از پيش با رسانهها، توجه به انتقادها و امثال آنها تأكيد كرده و از مديران اجرايي استان خواسته است با جديت و بدون هرگونه توجيه و بهانهاي به دنبال عملكرد موفق و قابل قبول در اين زمينهها باشند.
جديت نيكبخت در پيگيري مسائل با رعايت ملاكها و معيارهاي مورد تأكيد دولت كه از هماكنون نشانههاي آن ديده ميشود، نقطه آغاز مناسبي براي شكلگيري روندي است كه طي آن مسئولان اجرايي استان در سطوح مختلف اصل پاسخگويي و انتقادپذيري را مبناي كار خود قرار دهند و بدون هرگونه ترس و واهمهاي پذيراي انتقادها باشند و به استقبال آنها بروند.
اگر بررسي دقيق نقاط ضعف و مشخص نشدن كاستيها و نقايص و به دنبال آن برنامهريزي و تلاش در جهت رفع و جبران آنها، از جمله عوامل مؤثر در پيشرفت و توسعه به حساب ميآيد و اتفاقاً در استان همدان چنين ضعفها و كاستيها كم نيستند، توجه به انتقادهاي سازنده كه عمدتاً از سوي دلسوزان استان مطرح ميشود و رسانهها و مطبوعات نيز بيشتر با هدف اصلاح امور و كمك به توسعه استان به طرح آنها ميپردازند، يك ضرورت هميشگي است كه نبايد مورد غفلت واقع شود.
رويكرد تعاملي دولت از يكسو و نگاه تحولگرا و معقول استاندار جديد با مسائل ايجاب ميكند كه نقد و انتقاد در فضاي استان بيش از پيش مورد توجه قرار گرفته و از حالت شعاري خارج و به صورت يك فرهنگ درآيد. به طوری که مدیران در سطوح مختلف انتقادپذیری را به عنوان یک اصل مهم پذیرفته و بدان پایبند باشند.
دیدگاه شما