اوقات شرعی

 

آخرین اخبار

19. آبان 1392 - 8:10   |   کد مطلب: 3120
در این روزها آقای ظریف به عنوان وزیر امور خارجه کشور به تمام مسائل سیاسی، اقتصادی و بعضا فرهنگی کشور ورود می کنند و گویی قرار است ایشان در دیدارهایی که با مقامات آمریکایی و اروپایی دارند تمام گره های کشور علی الخصوص مسائل اقتصادی را بگشایند.

 

فاطمه علیزاده - یکی از مهمترین محورهایی که در فرمایشات اخیر رهبر معظم انقلاب در آستانه سیزده آبان، در جمع دانش آموزان و دانشجویان مطرح شد تاکید مجدد بربحث"ساخت قدرت درونی نظام" بود.ایشان فرمودند:
« ما براى مسائل اقتصادى کشور همه‌ى تلاشمان بایستى متمرکز باشد بر روى مسائل داخلى؛ آن پیشرفتى، آن گشایشى ارزش دارد که متّکى باشد به قدرت درونى یک ملّت. یک ملّت اگر به قدرت خود، به توانایى‌هاى خود متّکى بود، دیگر از اخم یک کشور، از تحریم یک کشور متلاطم نمیشود؛ این را باید ما حل کنیم. همه‌ى حرف ما با مسئولین - چه مسئولین گذشته، چه مسئولین امروز - همین است که باید براى گشایش مسائل کشور و مشکلات کشور، از جمله مشکلات اقتصادى، نگاه به درون باشد. ما در کشور ظرفیّتهاى زیادى داریم؛ از ظرفیّتهاى این ملّت که عبارت است از، هم امکانات انسانى، هم امکانات طبیعى، هم امکانات جغرافیایى و موقعیّت منطقه‌اى باید استفاده کرد. البتّه ما از تحرّک دیپلماسى هم حمایت میکنیم. وقتى میگوییم از درون بایستى کارها اصلاح بشود، معنایش این نیست که چشممان را ببندیم، تحرّک دیپلماسى نداشته باشیم، با دنیا کار نکنیم؛ چرا، تحرّک دیپلماسى، حضور دیپلماسى کار بسیار لازمى است - مسئولینى که این کارها را میکنند، بخشى از کارهایند - لکن تکیه بایست بر روى مسائل داخلى باشد. در عرصه‌ى دیپلماسى هم آن کشورى موفّق است که متّکى باشد به نیروى درون‌زا؛ آن دولتى میتواند در پشت میز مذاکره‌ى دیپلماسى حرف خودش را سبز بکند و به مقصود و نتایج مورد نظر خودش دست پیدا بکند که متّکى باشد به یک اقتدار درونى، توانایى‌هاى درونى؛ حساب میبرند از یک چنین دولتى ».
از فرمایشات حکیمانه رهبر انقلاب به وضوح قابل استنباط است که برای حل مسائل فعلی نظام اقتصادی کشور اولین راه حل و اولویت در اقدام، استفاده از ظرفیت و توانمندی های بومی و پتانسیل های داخلی است یا به عبارت دیگر راه حل اساسی برون رفت از مسائل فعلی اقتصادی، ساخت درونی نظام است و در مرحله بعد بحث مذاکرات و رایزنی های دیپلماتیک برای رفع و یا کاهش فشارها و تحریم ها برای حل گره های اقتصادی معنی پیدا می کند.
در واقع ایشان ساخت درونی نظام را برگ برنده مذاکرات و مناسبات دیپلماتیک کشور می دانند و معتقدند که غرب عهد شکن است و اعتماد به آنان راه به جایی نمی برد. بر همین مبنا است که ایشان مطرح می‌کنند به مذاکرات خوشبین نیستند و دستاورد این تعاملات را چیزی بیش از تجربه اندوزی برای نظام نمی دانند. ایشان معتقدندتقویت ساختار درونی نظام می تواند پشتوانه‌ای محکم برای مذاکرات هسته‌ای باشد و با اتخاذ این استراتژی مسلماً راه بر اعمال فشار غرب بسته خواهد شد و در آن زمان می توان گفت رایزنی های خارجی جمهوری اسلامی موفق آمیز بوده است.
وقتی اقتصاد ملی به درآمدهای نفتی وابسته نباشد، وقتی صنعت کشور متکی به فناوری داخلی باشد، وقتی دغدغه دانشمندان و دانشگاهیان کشور تولید علم بومی باشد، وقتی در تأمین دارو و نهاده های اساسی تولید به خود کفایی رسیده باشیم؛ نه تنها برای تأمین نیازها چشم به غرب نخواهیم داشت بلکه دیگر اهرم تحریم و فشار استثمارگران عمل نخواهد کرد و هیچ قدرتی توان زورگویی به ایران و ایرانی را نخواهد داشت.
با همین رویکرد، رهبری در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری حسن روحانی فرمودند:
«رئیس‌جمهور محترم اشاره کردند به تحریم‌ها و فشارهایى که دشمنان ملت ایران - که البته در رأس آنها امریکا است - بر کشور وارد می‌کنند. من می‌خواهم بگویم درست است که فشارهاى دشمنان براى مردم مشکلاتى را به‌وجود مى‌آورد، اما تجربه‌هاى باارزشى هم در اختیار مسئولان و در اختیار مردم می‌گذارد. درس بزرگى که ما از این فشارهاى اقتصادى دریافت کردیم، این است که هرچه می‌توانیم، باید به استحکام ساخت داخلى قدرت بپردازیم؛ هرچه می‌توانیم، در درون، خودمان را مقتدر کنیم؛ دل به بیرون نبندیم. آنهایى که دل به بیرون ظرفیت ملت ایران می‌بندند، وقتى با یک چنین مشکلاتى مواجه شوند، خلع سلاح خواهند شد. ظرفیت‌هاى ملت ایران خیلى زیاد است. ما باید بپردازیم به استحکام ساخت درونى اقتدار ملى؛ که آن روز به مسئولان کشور عرض کردیم: در درجه اول، مسائل اقتصادى و مسائل علمى است؛ که باید با جدیت دنبال شود».
اما در زمان حاضر که حدودا 100روز از آغاز بکار دولت یازدهم می گذرد، زمان مناسبی است که بررسی شود تا به این مرحله استراتژی کلیدی تقویت ساخت درونی نظام چقدردر دستور کار دولت یازدهم قرار گرفته است.
توضیح آنکه از همان ابتدا دولت تدبیر و امید، کلید حل مسائل اقتصادی را در روابط دیپلماسی سازنده و رایزنی با تحریم کنندگان سی و اندی ساله نظام می دانست و تا به امروز برای به ثمر نشستن این تدبیر از هیچ کوششی دریغ نکرده است. اما سؤال این است که آیا با همه تلاش های صد روزه دولت محترم، امروزتغییری در روند اقتصادی کشورایجاد شده است؟ اقتصاد کشور از دور باطل تورم و رکود رهایی یافته است؟ یا اصلا با ادامه این روند، امیدی بر اصلاح و بهبود اوضاع اقتصادی مانده است؟
این سؤالی است که مسئولان امروز کشور باید به آن پاسخ دهند. مسئولانی که متأسفانه در طی روزها و ماه های گذشته به جرأت می توان گفت گزارش، برنامه ویا راهبردی در حوزه مسئولیت شان دیده نشده است. این در حالی است که گویی دولت یازدهم در وزارت خارجه و تیم مذاکره کننده خلاصه شده است و همه گزارشات و عملکردهای دولت باید از آنها پرسیده و شنیده شود. در این روزها آقای ظریف به عنوان وزیر امور خارجه کشور به تمام مسائل سیاسی، اقتصادی و بعضا فرهنگی کشور ورود می کنند و گویی قرار است ایشان در دیدارهایی که با مقامات آمریکایی و اروپایی دارند تمام گره های کشور علی الخصوص مسائل اقتصادی را بگشایند.
نکته مهم آنکه همان طور که از بیانات رهبری هم قابل برداشت است رایزنی و تعاملات بین المللی به هیچ عنوان بد نیست و تجربه خوبی برای نظام به همراه دارد اما کلید و راه حل اصلی و اساسی حل مشکلات فعلی اقتصادی تلاش و حمایت برای به گردش درآمدن چرخ های تولید ملی، اتکا به دانش و فناوری بومی و دستیابی به خودکفایی در زمینه های مختلف و در یک کلام ساخت درونی نظام است. که مسلما این مهم جز با عزم جدی مسئولان برای برنامه ریزی و سیاست گذاری در حوزه های مختلف محقق نخواهد شد.
اماآنچه تاسف آور است این است که در چنین شرایطی مسئولان کشورـبنا به گفته وزیر اقتصاد ـ تصمیم گرفته اند کمتر صحبت کنند. و یا اگر هم بنا بر ضرورت، صحبتی یا سؤالی باشد یا با " ما نمی توانیم "مواجه می شود یا بحث به صدمات جبران ناپذیر دولت گذشته همچون خالی بودن خزانه و... کشیده می شود.با مروری گذرا بر مصاحبه های خبری کابینه و مسئولان ارشد دولت یازدهم این موضوع به روشنی قابل برداشت است. به عنوان نمونه:
ـ وزیر صنعت و تجارت در برنامه تلویزیونی در مورد افزایش قیمت مرغ و احتمال رسیدن قیمت هر کیلو مرغ به ده هزار تومان، بسیار منفعلانه و خونسرد عکس‌العملی نشان می‌دهد که «ما نمی‌توانیم» قیمت‌ها را پایین بیاوریم و قیمت‌ها حتماً بالا می‌رود.

ـ وزیر نفت در مصاحبه تلویزیونی در پاسخ به سؤال خبرنگار مبنی بر اینکه کدامیک از فازهای پارس جنوبی امسال به بهره‌برداری می‌رسد می‌گوید: «ما نمی‌توانیم» هیچکدام از فازها را به پایان برسانیم.

ـ وزیر نیرو در رابطه با تأمین آب شرب و مشکلات آن می‌گوید: اگر مردم مصرف خود را 20درصد پایین نیاورند «ما نمی‌توانیم» آب شرب کامل آنها را تأمین کنیم و جیره‌بندی می‌شود.

ـ وزیر صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا قیمت خودرو کم می‌شود؟ می‌فرمایند «ما نمی‌توانیم» قیمت خودرو را پایین بیاوریم و قیمت خودرو بالا خواهد رفت.

ـ رئیس کل بانک مرکزی در رابطه با نرخ ریالی دلار می‌گوید: «ما نمی‌توانیم» قیمت دلار را به پایین‌تر از سه هزار تومان بیاوریم.

ـ وزیر نفت در رابطه با خط لوله گاز به پاکستان و هند می گوید: «ما نمی‌توانیم» گاز به پاکستان بفروشیم.

ـ معاون رئیس جمهور پشت تریبون مجلس در رابطه با پیشنهاد اصلاحیه بودجه سال 1392 اعلام می کند: «ما نمی‌توانیم» بیش از پنج هزار میلیارد تومان فروش سهام دولت داشته باشیم.

ـ وزیر راه و شهرسازی در مصاحبه تلویزیونی صراحتاً اعلام می‌کند: «ما نمی‌توانیم» مسکن مهر را ادامه دهیم.

ـ دولت مصوبه استخدامی «مهرآفرین» دولت دهم را لغو می‌کند و می‌گوید: «ما نمی‌توانیم» این مصوبه را اجرا کنیم.

در نهایت باید عنوان شود لازم به یادآوری جدی است که هدف انقلاب اسلامی به هیچ عنوان گوشت و تخم مرغ ارزان به دست مردم رساندن نبوده است که امروز همه تلاش ها و تدابیر دولت محترم در حل آن معطوف شده است. هدف انقلاب اسلامی پیشرفت ایران اسلامی در سایه عزت و سربلندی بوده است که بنظر میرسد در شرایط کنونی این مهم جز با اجرای رهنمون های رهبری که همان تقویت ساخت درونی نظام برای رسیدن به اقتدار ملی است، قابل تحقق نخواهد بود.
پس به مسئولان دلسوز و پر تلاش دولت یازدهم پیشنهاد میگردد روند اشتباه گذشته را فراموش کنند ودر زمان باقی مانده به موعد فرصت 100روزه ای که از مردم برای حل مشکلات اقتصادی گرفته بودند،به تدوین گزارشی رسمی از عملکردهای تاکنون دولت برای حل مشکلات اقتصادی به همراه برنامه ها و سیاست های آتی دولت با محوریت ساخت درونی نظام بپردازند. تا به یاری خداوند با ارائه این گزارش هم این ذهنیت که دل سپردن به وعده های دولت خطاست، از افکار عمومی محو شود وبا ارائه سندی از روند اقتصاد کشور دوباره امید به کار و تلاش به جامعه بازگردد و البته با ارائه آمار و ارقام صحیح و رسمی راه بر مناقشات و مباحثات بی ارزش و بی ثمر با دولت دهم ختم گردد.

دیدگاه شما

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
کنگره ملی8000شهیداستان همدان