اوقات شرعی

 

آخرین اخبار

7. مهر 1392 - 9:16   |   کد مطلب: 2134
هفتم مهر، بهترین فرصتی است که می‌توان فعالیتشان را ارج نهاد؛ روزی که در سال 59 دشمن بعثی به پالایشگاه آبادان حمله هوایی کرد و آتش‌نشانان منطقه و شهرهای اطراف برای مهار آتش به پالایشگاه رفتند که در حین عملیات خاموش کردن آتش دوباره هواپیماهای دشمن پالایشگاه را بمباران کردند که موجب شهادت تعداد زیادی از آتش‌نشانان شد.

به گزارش پایگاه خبری صبح الوند، آرزوی کودکی بسیاری از ما، پوشیدن لباس آتش‌نشانی و انجام حرکات محیرالعقولی بود که در فیلم‌ها شاهدش بودیم؛ هیجان، شجاعت، قدرت و احترام در کنار یکدیگر جمع شده بودند تا از این گروه افراد جامعه، ابرمردهایی بسازند که از حوادث زمان، فاصله بسیار دارند. 

غافل بودیم هر بار اعزام به ماموریت یعنی روبرو شدن با مرگ. آنچه ما از لذت و خوشی این شغل می‌دانیم، تنها زمانی حاصل می‌شود که حریقی خاموش شود، فردی نجات یابد، خطری رفع شود و زندگی دوباره به هموطنان تقدیم شود. 

آتش‌نشانان همیشه با خطر دست و پنجه نرم می‌کنند و 7 مهر، بهترین فرصتی است که می‌توان فعالیتشان را ارج نهاد؛ روزی که در سال 59 دشمن بعثی به پالایشگاه آبادان حمله هوایی کرد و آتش‌نشانان منطقه و شهرهای اطراف برای مهار آتش به پالایشگاه رفتند. درست در زمانی که عملیات اطفای حریق انجام میشد، هواپیماهای دشمن دوباره پالایشگاه را بمباران کردند که موجب شهادت تعداد زیادی از آتش‌نشانان شد. 

سال 79 ستاد هماهنگی امور ایمنی و آتش نشانی کشور پیشنهاد داد روز هفتم مهر، به نام روز آتش نشانی نام گذاری شود. شورای عالی انقلاب فرهنگی این پیشنهاد را پذیرفت و هفتم مهر؛ روزی شد برای آتش‌نشانان و شناخت هر چه بیشتر این گروه از جامعه.

حوادثی که آتش‌نشانان را تهدید می‌کند

12 خرداد سال 1392، زمانی بود که سخت و زیان‌آور بودن شغل آتش‌نشانی ثابت شد و پس از گذشت 90 سال از تاسیس آتش‌نشانی در پایتخت، «حرفه آتش‌نشانی» جزو مشاغل سخت و زیان‌آور شناخته شد و از این پس آتش نشانان تهران می‌توانند با حداقل 20 سال سابقه کار و 50 سال سن از سنوات ارفاقی بگیرند و با رعایت آئین‌نامه مربوطه بازنشسته شوند.

تصویب این قانون در شرایطی است که آتش‌نشانان با وجود آموزش‌های بسیار، در هر ماموریت با حوادث بسیاری روبه‌رو می‌شوند و جان بر کف به حفظ جان شهروندان می‌شتابند. اگر بخواهیم نیم نگاهی به حوادث شکل گرفته برای آتش‌نشانان بیندازیم، می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم: 

آسیب‌های ناشی از شنیدن صدای زنگ حریق و حادثه

با اعلام حوادث، زنگی به صدا در می‌آید که به فاصله کوتاهی از بلند شدن صدای زنگ، آتش‌نشانان باید به محل حادثه اعزام شوند. بر اساس تحقیقات صورت گرفته پاسخ فوری و بی‌درنگ به نجات و امداد شهروندان بویژه د هنگام شب، باعث می‌شود که مقدار قابل توجهی هورمون آدرنالین بطور ناگهانی در آتش نشانان آزاد شود؛ تغییرات در ضربان قلب، فشار خون و متابولیسم بدن از جمله عوارض این اتفاق است.

آسیب‌های ناشی از رانندگی در سطح شهر

زمان در هنگام انجام عملیات چنان اهمیتی دارد که ماشین‌های آتش‌نشانی در رانندگی همواره اولویت دارند و طبق آئین‌نامه راهنمایی و رانندگی باز شدن مسیر برای عبور ماشین‌های آتش‌نشانی ضروری و لازم است. با این همه دیده شده رانندگان از باز کردن مسیر کوتاهی می‌کنند یا ترافیک سنگین در سطح شهر مانع حرکت سریع آتش‌نشانان می‌شود. از طرف دیگر عمر وسایل آتش‌نشانی و معماری نامناسب شهری از دیگر موانع ذخیره کردن زمان در پروژه‌های آتش‌نشانی است. استرس در این موارد نیز زمینه افزایش هورمون آدرنالین خود را فراهم می‌کند.

آسیب‌های ناشی از صدای آژیر، بلندگو و نور چراغ گردان

آنچه در این بخش به عنوان استرس از آن یاد شد، همواره بخش جالب توجه بیرونی آتش‌نشانی است. در شرایطی که آتش‌نشان باید به طرح برنامه عملیات نجات فکر کند، صدای آژیر و نور چراغ گردان می‌تواند تا حدودی تمرکز او را کاهش دهد. تقاضا از رانندگان برای حرکت به سمت راست نیز می‌تواند در کاهش تمرکز آنها تاثیر داشته باشد.

 

آسیب‌های ناشی از استنشاق دود و گاز

از جمله کارهای روزمره آتش‌نشانان خاموش کردن آتش‌هایی است که در ابعاد مختلف ایجاد می‌شود. و از آنجایی که در مراحلی چون شناسایی محل، نوع حادثه و لکه گیری از تجهیزات تنفسی استفاده نمی‌شود، ریه آتش‌نشانان به مرور زمان آسیب می‌‎بیند. اختلالات تنفسی، گوارشی، ضایعات عصبی، خونی، قلبی، بیماری های پوستی، نرمی استخوان و اختلالات روانی از جمله این آسیب‌هاست.

آسیب‌های ناشی از حرارت در محل حریق

حرارت ناشی از آتش‌سوزی آسیب‌های فراوانی به پوست و ریه وارد می‌کند و در مواردی می‌تواند زمینه مرگ فردی که در معرض حرارت قرار گرفته است را نیز فراهم کند. اثرات هوای داغ و مرطوب به مراتب عوارض وخیم تری در پی خواهد داشت که متأسفانه آتش نشانان همیشه در معرض آن هستند.

آسیب‌های ناشی از تماس‌های فیزیکی

کاهش سطح ایمنی فضا در حوادث کاملا طبیعی است و همین امر می‌تواند خطرات بسیاری برای آتش‌نشانان رقم بزند؛ قطع نخاع، شکستگی دست و پا یا شکستگی کمر حداقل این خطرات است.

آسیب‌های روحی ناشی از دیدن صحنه‌های دلخراش

نجات آسیب‌دیدگان و خارج کردن کشته‌شدگان از جمله وظایف آتش‌نشانان است. دیدن این صحنه‌های می‌تواند اثرات ناگواری بر روح و روان آتش‌نشانان بگذارد.

آسیب‌های ناشی از فشار حفظ جان خود و همکاران

حفظ جان خود و همکاران در عملیات آتش‌نشانی اهمیت بسیاری دارد. استرس ناشی از این امر می‌تواند در روحیه آتش‌نشانان تاثیر بگذارد.

آسیب‌های ناشی از حمل و نقل تجهیزات سنگین

حمل و جابجایی وسایل آتش‌نشانی می‌تواند زمینه آسیب به ستون فقرات، کمر و پای آتش‌نشانان را فراهم کند.

شهدای آتش‌نشان سال 92

انجام عملیات آتش‌نشانی همواره با خطرات بسیاری همراه است که گاه منجر به شهادت آتش‌نشانان می‌شود. 

از جمله شهدای آتش‌نشان می‌توان به افرادی چون نصرت‌الله عظیمی، جواد محمدی، محمود همتی، رضا سمیعی پنجی، داود جعفریان، محمدحسین مرادی، حسن زردانی فلاح، صمد سلمانیان، علی خورشیدفر، عباس اخوان آق قلعه، محمدحسین‌ خلیلی ‌رضایی‌پور، مرتضی عظیمی پارسا، بیژن نظری، سلیم ابراهیمی، حمید آذری، سعید اسفندیاری، علی اصغر مولایی، اسماعیل سعیدی، علی اکبر جعفرزاده، محمد مهدی شمیرانی و حسن داداشی خوشه‌لار اشاره کرد. 

امسال نیز برخی از آتش‌نشانان در حین حادثه به فیض رفیع شهادت نائل شدند که امید عباسی و شهدای سایت دفن برمشور شیراز از جمله مهم‌ترین اینها بودند.

امید عباسی

در پی بروز آتش سوزی یکی از واحدهای مسکونی طبقه دهم یک ساختمان 10 طبقه واقع در غرب بزرگراه همت، شهرک شهید باقری، مجتمع مسکونی زیتون، دو آتش نشان بعد از نجات جان یک مادر و دو فرزندش که در آتش گرفتار بودند، به دلیل دودزدگی و حرارت بالا در وضعیت وخیمی قرار می‌گیرند و به علت شدت مصدومیت به بیمارستان منتقل شدند.

یکی از این آتش نشانان به نام"امید عباسی" در بخش مراقبت های ویژه بستری و تحت مراقبت پزشکان بود که متاسفانه پس از جدال با زندگی، در نهایت دچار مرگ مغزی شده و خانواده وی نیز پس از هماهنگی های لازم رضایت خود را برای اهدای اعضا اعلام کردند.

 

حسین بهروز و عبدالله فولادی از آتش‌نشانان شیراز

سایت دفن زباله برمشور شیراز امسال یکی از بدترین حوادث آتش‌نشانی را رقم زد. چند هزار تن زباله در سایت دفن زباله طبق روال هر ساله آتش گرفت. تعدادی از آتش‌نشان و کارگران بازیافت که روی زباله‌ها بودند توسط زباله‌ها بلعیده شدند و به گودالی به عمق 30 متر فرو رفتند. از میان 7 کشته شده در این سایت، 2 آتش‌نشان نیز به مقام رفیع شهادت رسیدند. 

 

دیدگاه شما

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
کنگره ملی8000شهیداستان همدان