اوقات شرعی

 

آخرین اخبار

17. شهريور 1392 - 17:34   |   کد مطلب: 1684
بناهای قدیمی جزء بافت سنتی شهر ما هستند و باید به شکلی خفظ شوند، ولی با وضعیت موجود این بناها فقط چهره شهر را خراب کرده‌اند.

 به گزارش پایگاه خبری صبح الوند، شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که وقتی از خیابانهای اصلی شهر همدان گذر می‌کنید، نگاهتان به ساختمان‌های قدیمی اطراف این خیابانها افتاده باشد و تفاوت فاحش مغازه‌های طبقات زیرین و طبقات فوقانی توجه‌تان را جلب کرده باشد؛ مغازه‌های بسیار شیک و امروزی در طبقات زیرین ساختمانهای کهنه و قدیمی!

وقتی از این خیابانها می‌گذرم، خودم را جای گردشگرانی قرار می‌دهم که قرار است برای اولین بار شهر همدان را ببیند و حتما هم سری به به مرکزی‌ترین نقطه شهر می‌زنند.

آلودگی بصری که این ساختمانها برای خیابانها اصلی ایجاد کرده است واقعا چهره شهرمان را خراب کرده و علی رغم اینکه مغازه‌های این خیابانها به دلیل قرار گرفتن در نقطه مرکزی شهر به شدت مورد توجه متقاضیان کالا و خدمات قرار دارند، اما طبقات بالای این مغازه‌ها معمولا مخروبه‌هایی با در و پنجره‌های شکسته هستند.

بناهای کهنه، شیروانی‎های زنگ‎زده و نیمه‎فروریخته که کهنگی از در و دیوار آن می‌بارد و انگار سالهاست کسی در آنها زندگی نکرده است که رنگ و رو رفتگی پارچه‌های اطلاع رسانی آویزان از آنها به شلختگی آن دامن می‌زند.

ایوان مشرف به دید عمومی بسیاری از این بناها که فلسفه وجودی‌شان نشستن در زمان فراغت و تماشای چشم‌اندازهای شهر است، تبدیل به جایی برای انبار و انباشت همه نوع وسیله از دوچرخه‌های کهنه زنگ‌زده گرفته تا کمد و رخت آویز و... که همه مولد آلودگی بصری و روانی هستند.

مردم می‌گویند:

همه شهروندان طبیعتا علاقه دارند ذر شهر، دیوارها و چشم اندازهای زیبا و منظم ببیند اما کهنگی و نازیبایی‌ها احساس را مکدر می‌کنند، به همین منظور به میان مردم آمدیم تا نظرشان را در این مورد جویا شویم؛

مستاجر یکی از این مغازه ها درباره وضعیت نامناسب این بناها می‌گوید: مالکان این ساختمانها اصلا به فکر این بناها نیستند. من و سایر مستاجران از وضعیت این ساختمان رنج می‌بریم و علی‌رغم نوسازی این مغازه‌ها اما همیشه نگران هستیم چون این ساختمان مقاومت خود را از دست داده و حتی احتمال فرو ریختن آن هم وجود دارد. ما که زورمان به مالک این ساختمان نمی‌رسد، امیدواریم مسئولان چاره‌ای برای این بنا و سایر بناهای قدیمی شهر بیاندیشند و مالکان را مجبور به بازسازی، نوسازی و یا حداقل مقاوم‌سازی آن کنند، چراکه این ساختمانها علاوه بر شکل نازیبایی که به نمای شهر می‌دهند هیچ امنیتی هم ندارند و می‌توانند بستر حوادث خطرناکی نیز باشند.

آقای صالحی یکی از عابرانی است که در خیابان شهدا( حدفاصل میدان امام و میدان پروانه ها) در حال پیاده‌روی است.

او می گوید: این ساختمانها مدتهاست که به این شکل رها شده‌اند و کسی به فکر بازسازی آنها نیست . صاحبان بعضی از آنها انگار فراموش کرده‎اند که چنین املاکی دارند در صورتی که این ساختمانها به دلیل قرار‌گرفتن در خیابانهای اصلی و مرکزی شهر دارای قیمتهای کلانی هستند اما با این وجود سالها ست که شاهد تخریب تدریجی آنها هستیم.

یکی دیگر از شهروندان معتقد است که این بناهای قدیمی جزء بافت سنتی شهر ما هستند و باید به شکلی خفظ شوند، ولی با وضعیت موجود این بناها فقط چهره شهر را خراب کرده‌اند، اما آنچه مهم است اینکه بناها قسمتی از فرهنگ این شهر هستند و بهتر است بازسازی شوند تا آیندگان هم شکل اصلی شهر را ببینند.

آلودگی بصری در دراز مدت باعث پریشانی ذهنی می‌شود

یک جامعه شناس معتقد است: آلودگی بصری که در سطح شهرها دیده می‌‌‌‏شود در دراز مدت انسان را دچار پریشانی ذهنی و بیماری روحی می کند.

دکتر حسن پویان همچنین با اشاره به آلودگی بصری در شهرها ادامه می‌دهد: آلودگی بصری و صوتی که در شهر شاهد آن هستیم یکی از دلایل اصلی کاهش راندمان کاری در میان شهروندان است. به عبارت درست‌‌‌‏تر بسیاری از برخورد‌‌‌‏ها و مشاجرات که در شهر صورت می‌‌‌‏گیرد تحت تأثیر سوء آلودگی‌‌‌‏های شهری به ویژه صوتی و بصری است.

وی می‌‌‌‏افزاید: در بسیاری از کشور‌‌‌‏های پیشرفته دنیا، تبلیغات شهری و تصاویر موجود در خیابان‌‌‌‏ها بر اساس اصول شهر سازی تنظیم شده و هر محله بر اساس بافت شهری تبلیغات خاص خود را دارد. حتی رنگ‌بندی ساختمان‌‌‌‏ها نیز معیار خاص برای خود دارد. در حقیقت ساختمان‌سازی و به تبع آن تبلیغات محله‌‌‌‏های شهری در این کشور‌‌‌‏ها قاعده‌‌‌‏مند است.

اما آنچه حائز اهمیت است آنکه، مسئول حفظ پاکیزگی نماهای شهر خود مردم هستند و با رعایت نکردن آن آلودگی بصری را به شهروندان تحمیل می‌کنند و باید بپذیریم که نمای ساختمانها که از فرط کهنگی در آستانه فرو ریختن قرار دارند در کنار دیگر آلودگی‌های بصری که در معابر عمومی مشاهده می‌شود بر آشفتگی نمای شهری دامن می‌زند.

بالکن‌های ساختمانها پر از لوازم اسقاطی و مازاد، تابلوهای ناقص و شکسته و عبور سیمهای بی نظم و آشفته برق مصداق‌هایی برای آلودگی بصری هستند که از لحاظ روانی خستگی ایجاد می‌کنند و طبیعتا برای همه ما پیش آمده که از این وضعیت احساس خستگی شدید کنیم که علت آن کاملا ناشی از آلودگی‌های بصری موجود در محیط شهری است که وجود این ساختمانها بخش زیادی از این آلودگی‌ها را به خود اختصاص می دهند و شهروندان را از نظر روانی شدیدا دچار خستگی می‌کنند که حاصل عادت و غفلت تاسف‌بار افرادی است که نازیبا بودن این مناظر را جدی نمی‌گیرند و به راحتی از این پدیده زشت و زیانبار می‌گذرند اما غافل از اینکه شهر و شهرنشینی فرهنگ خاص خودش را دارد و این فرهنگ در گسترش آلودگی‌های بصری نقشی اثرگذار دارد.

اما متاسفانه تا کنون به آسیبهای روحی ناشی از اینگونه آلودگی‌ها کمتر توجه شده است و این در حالی است که وجود سلامت روان در چرخه زندگی و توزیع روحیه نشاط درونی جامعه و ایجاد روابط‌اجتماعی و فرهنگی اهمیت بسیاری دارد.

حرف آخر

نکته آخر اینکه این ساختمانها بخشی از فرهنگ و تاریخ این مرز و بوم هستند و زمانی به شهر و دیارمان جلوه زیبایی بخشیده بودند، این بناها امروز نیز می‌توانند در صورت بازسازی و نوسازی همچون سایر شهر‌ها که دارای قدمت تاریخی هستند در زیبا شدن و به نمایش گذاشتن فرهنگ این شهر نقش زیادی داشته باشند و این امر از طریق ترغیب و تشویق مالکان بخش خصوصی و یا اجبار آنها به بازسازی این بناها در زیبا شدن شهر و افزایش مقاومت و امنیت ساختمانهای بخش مرکزی شهر تاثیرگذار است.

طیبه عباسی‌صیفی

 

 

 

 

 

 

 

دیدگاه شما

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
کنگره ملی8000شهیداستان همدان