اوقات شرعی

 

آخرین اخبار

13. شهريور 1392 - 13:12   |   کد مطلب: 1591
اين‌كه چه اتفاقي افتاده كه امروز صحبت از تخريب اين دو باغ و ساخت و ساز در آن مي‌شود مبحث مفصلي است.

به گزارش پایگاه خبری صبح الوند، حالا چند روزي مي‌شود كه خبر تخريب باغ بديع الحكما و نيز باغ ذوالرياستين در شهر پيچيده و بسياري از رسانه‌ها محلي و كشوري به موضوع اين دو باغ پرداخته‌اند. باغ‌هايي كه روزگاري جزو قشنگ‌ترين باغات همدان بوده و هر كدام براي خود تاريخي در دل نهفته دارند.

اين‌كه چه اتفاقي افتاده كه امروز صحبت از تخريب اين دو باغ و ساخت و ساز در آن مي‌شود مبحث مفصلي است كه در اين مقال نگنجيده و نيازمند اطلاعات دقيقي بوده كه متاسفانه در اختيار نيست اما اين‌كه قريب به اكثر شهروندان همدان از تخريب اين دو باغ غمگين و ناراحت هستند، نكته‌اي است كه بر كسي پوشيده نيست و همين موضوع باعث مي‌شود تا در مورد آينده اين دو باغ با تامل بيشتري صحبت كرد و تصميم گرفت!

باغ بديع واقع در ابتداي جاده دره مراد بيك همدان از جمله يادگارهاي خاندان بديع و بديع‌الحكما از چهره‌هاي نامي پزشكي در همدان بوده كه بيش از نيم قرن توسط باغبان اكنون سالخورده آن به سختي حفاظت شده است. باغ ذوالرياستين نيز توسط ذوالریاستین نماینده قائم مقام فراهانی و همزمان با حکومت محمد شاه قاجار بنا ایجاد شده بود. میرزا ابواقاسم ذوالریاستین از دیوان‌سالاران وبزرگان دوره قاجار در همدان بود که شاگردان بسیاری ،از جمله ریاض همدانی در مکتب او به مقام دیوانی رسیدند. در اهمیت این باغ همین بس که گفته می شود ،یکی از قدیمی ترین کوچه باغ های همدان یعنی " کوچه مشکی" برای دسترسی به این باغ سنگ‌فرش می‌شود و تا چند سال پیش بخشی از سنگ‌فرش سیاه رنگ آن باقی مانده بود.

اكنون كه اين دو باغ در تملك يك نهاد شبه دولتي است و آن نهاد نيز اقدام به تقسيم بندي باغ به قطعات دو هزار متري و برگزاري مزايده فروش آن كرده است، به نظر مي‌آيد هر چه سريعتر بايد مسئولين ذي‌ربط چاره‌اي براي جلوگيري از تخريب اين دو باغ و حفاظت از آن بيانديشند!

آنچه مسلم است مردم همدان حساسيت ويژه‌اي بر روي اين دو باغ داشته چرا كه بخشي از ميراث معنوي آن‌ها در ساليان نه چندان دور بوده و اين حساسيت از نامه قريب به 300 تن از هنرمندان، نويسندگان، خبرنگاران و فعالان مدني همدان براي حفاظت از اين دو باغ به خوبي مشهود و ملموس است.

از اين رو و به منظور حفاظت از محيط زيست و تنفس‌گاه‌هاي شهري همدان پيشنهاد مي‌شود كه كارگروه ويژه‌اي به رياست استاندار همدان در اسرع وقت تشكيل شده و با حضور نهادهاي ذي‌ربط از جمله محيط زيست، شهرداري همدان، شوراي شهر همدان، منابع طبيعي، ميراث فرهنگي، فرمانداري همدان، نيروي انتظامي، مالك فعلي باغات و.... تشكيل شده و تصميمي عاجل براي نجات اين دو باغ اتخاذ گردد.

نشريه همدان سلام با توجه به بررسي‌هاي انجام داده و از آنجايي كه سرانه فضاي سبز در شهر همدان رقم بسيار ناچيزي است و بر اين باور است كه ايجاد هر متر فضاي سبز نيازمند هزينه بالا و وقت بسيار است، پيشنهاد مي‌كند تا با تامين اعتبار مورد نياز و خريداري باغ توسط استانداري همدان و به همت سه نهاد اصلي يعني ميراث فرهنگي، شهرداري همدان و محيط زيست اين دو باغ به پارك طبيعي، ملي تبديل شود.

بي ترديد وقوع چنين اتفاقي دور از دسترس نيست و مي‌تواند به وقوع پيوسته و موجبات خوشحالي و سرور مردم همدان و علاقه‌مندان به محيط زيست و نيز تاريخ و فرهنگ همدان را فراهم آورد، اما بدون شك اين اتفاق زماني روي خواهد داد كه مديريت ارشد استان، جناب آقاي مهندس آزاد شخصا و در اسرع وقت به موضوع ورود پيدا كرده و تا حصول نتيجه از طريق نهادهاي ذي‌ربط و نيز معاونت عمراني استانداري پيگير ماجرا باشند.

و نكته آخر اينكه آقاي استاندار مردم همدان بي‌صبرانه منتظر تصميم جنابعالي و مديرانتان براي حفاظت و نگهداري از اين باغات هستند. بي‌ترديد نامتان در اين شهر جاودانه خواهد ماند اگر اين دو باغ ارزشمند را نجات داده و به عنوان يك پارك زيبا به مردم هديه دهيد. باشد كه چنين گردد!

لازم به ذكر است در چند سال گذشته مردم همدان شاهد نمونه‌هاي تخريب فضاي سبز در محوطه گنج‌نامه، دشت ميشان، چشمه ملك و.... بوده كه كار چنداني از دست دوست‌داران محيط زيست و فعالان رسانه‌اي برنيامده و اين بار نيز اگر مديران پا به صحنه نگذارند، بايد شاهد فاجعه محيط زيستي ديگر در شهر همدان باشند.

با از بين رفتن باغ بديع الحكما و ذوالرياستين در شهر همدان تقريبا تمام باغ‌هاي داخل اين شهر كه روزگاري مصفا بودنش شهره خاص و عام بود، از بين رفته و به جاي آن برج‌هاي نخراشيده و نتراشيده، سبز خواهد شد.

منبع: نشریه همدان سلام - مهرداد حمزه

دیدگاه شما

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
کنگره ملی8000شهیداستان همدان