به گزارش صبح الوند به نقل از فارس، عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان صبح امروز (شنبه) طی سخنانی در اولین نشست خبری خود بعد از انتصابش به عنوان سخنگوی این شورا، اظهار داشت: امیدوارم در کسوت سخنگویی با همکاری خبرنگاران و اصحاب رسانه بتوانیم اخبار شورا را هم به صورت دقیق و منظم برای افکار عمومی منتقل کنیم و هم بتوانیم با استفاده از رسانهها به عنوان یک پل ارتباطی، نظرات و انتقادات مردم را به اعضای شورای نگهبان منتقل کنیم.
وی در ادامه با تشکر از زحمات آقای ابراهیمیان سخنگوی سابق شورای نگهبان، تاکید کرد: تلاش میکنم در دوره جدید همکاری مجلس و شورای نگهبان توسعه یابد تا بتوانیم هم درحوزه تقنین و قانونگذاری و هم انتخابات همکاری خوبی داشته باشیم تا برکاتی برای کشور داشته باشد.
سخنگوی شورای نگهبان در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به جلسه چهارشنبه هفته گذشته این شورا، گفت: در آن جلسه آیتالله جنتی به عنوان دبیر شورای نگهبان، محمدرضا علیزاده قائممقام شورای نگهبان و بنده به عنوان سخنگو انتخاب شدیم؛ همچنین در آن جلسه نامه وزیر محترم کشور در مورد تاریخ و زمان برگزاری انتخابات آینده ریاست جمهوری مورد بحث و بررسی قرار گرفت و نظراتی از سوی اعضای محترم شورای نگهبان بیان و مقرر شد معاونت اجرایی شورای نگهبان این موضوع را مورد بحث و بررسی بیشتری قرار دهد و با دستگاههای مختلف مذاکراتی را داشته باشد و در نهایت نتیجه بررسیهای خود را به شورای نگهبان ارائه دهد تا در جلسه آینده این شورا درباره تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری تصمیمگیری شود.
کدخدایی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به دیگر دستور کارهای جلسه قبل شورای نگهبان، گفت: در آن جلسه طرح اصلاح اساسنامه سازمان ملی زمین و مسکن مورد رسیدگی قرار گرفت اما این اساسنامه اشکالات شکلی داشت که دولت و هیات وزیران در آن به اصل 138 قانون اساسی استناد کرده بودند اما اعضای شورای نگهبان این استناد را صحیح ندانستند.
وی همچنین یادآور شد: در جلسه فقهای معظم شورای نگهبان هم نامههای ارسالی از سوی دیوان عدالت اداری مورد رسیدگی قرار گرفت که 10 مورد از این نامهها خلاف شرع نبودند اما 5 مورد با شرع مغایرت داشتند و یک مورد هم به دلیل اشکال در مستندات اعاده و مقرر شد بعد از رفع اشکال مجددا در شورای نگهبان بررسی شود.
کدخدایی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه آیا وزارت کشور در نامه ارسالی خود درخواست برگزاری الکترونیکی انتخابات آینده ریاست جمهوری را ارائه کرده است یا نه؟ توضیح داد: ظاهرا در آن نامه فقط درباره تعیین تاریخ انتخابات آینده ریاست جمهوری مطالبی مطرح شده است اما اگر وزارت کشور چنین درخواستی بدهد، آن را بررسی میکنیم.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان با اشاره به اینکه هرگونه تغییر در قانون انتخابات نیازمند همکاری قوای مختلف و نیز مجمع تشخیص مصلحت نظام است خاطرنشان کرد: در صورتی که سیاستهای کلی در مجمع در فاصله کوتاهی به تصویب برسد و مجلس نیز آنها را بررسی کند میتوانیم قانون جامعی در این باره داشته باشیم اما اینکه به انتخابات سال 96 میرسد یا نه بستگی به همکاری دولت و مجلس دارد.
وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا مسئله دریافت حقوقهای نجومی میتواند در بررسی صلاحیتها برای انتخاباتهای آتی موثر باشد یا نه اظهار داشت: اکنون نمیتوانیم نظر خاصی را مطرح کنیم اما به طور کلی اگر خلافی صورت گرفته باشد مدنظر اعضای شورای نگهبان برای بررسی صلاحیتهای کاندیداها قرار میگیرد. ضمن اینکه امیدواریم در اصلاح در قانون انتخابات این مطلب نیز مدنظر قرار گیرد.
کدخدایی در پاسخ به سوال دیگری که از رویکرد احتمالی جدید شورای نگهبان پس از انتخابات حقوقدانان جدید و نیز رویکرد خود وی پرسیده بود پاسخ داد. در شورای نگهبان تصمیم گیری به صورت جمعی صورت میگیرد و تابع نظر اعضاست اما من خود سعی میکنم ارتباط بیشتری با نمایندگان مجلس داشته و بحثهای کارشناسی را پیگیری کنم.
وی اضافه کرد: همین امروز بعدازظهر جلسهای با برخی نمایندگان مجلس درباره اصلاحات در امور تقنینی و نیز قانون انتخابات خواهیم داشت.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال خبرنگاری که از تناقض رفتار شورای نگهبان با ادعای کارشناسانه بودن آن به ویژه در موارد رد صلاحیتهای آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی، سید حسن خمینی و مینو خالقی پرسیده و نیز به عدم اطلاع رسانی و پاسخ مشخص شورا در این باره اشاره کرده بود گفت: تائید میکنم که اطلاع رسانی خوبی در این باره از سوی شورای نگهبان صورت نگرفته است اما موافق نیستم که تصمیم شورا کارشناسانه نبوده است و به صورت کلی از تصمیم شورا دفاع میکنم.
وی ادامه داد: اگر کسی بحثی خلاف کارشناسی از سوی شورای نگهبان دیده است اعلام کند تا پاسخ شورا براساس موارد مربوط در پرونده افراد اعلام شود.
کدخدایی گفت: هر چند در مواردی بنا بر اعلام عمومی دلایل رد صلاحیت کاندیداها نیست، اما در دوره جدید سخنگویی بنده همانند دوره قبلی آن دلایل به کاندیداها ابلاغ میشود. هرچند ممکن است ضعفهایی در این اطلاع رسانی وجود داشته باشد اما درباره اینکه شورا تصمیم کارشناسی نمیگیرد، انصاف داشته باشید.
وی در پاسخ به سوالی درباره افزایش فعالیت های محمود احمدی نژاد رئیس جمهور سابق و سفرهای تبلیغاتی وی به شهرهای کشور و اظهار نظرها درباره لزوم رد یا تائید صلاحیت وی و نیز سخنان چهرههایی همچون احمد توکلی در مورد پرونده های قضایی او اظهار داشت: درباره مورد آخر بی اطلاع هستم اما برای گمانه زنی درباره تصمیم شورا در مورد تائید و یا رد صلاحیت کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری زود است و مبنای درستی ندارد؛ هر چند که هر کس میتواند نظر خود را مطرح کند اما هیچ کدام نباید منتسب به شورای نگهبان شود.
سخنگوی شورای نگهبان تصریح کرد: شورای نگهبان نظر خود راجع به نامزدهای انتخابات صرفا پس از آغاز فرایند انتخابات اعلام میکند و اینها همه گمانه زنی است و دوستان به آنها توجه نداشته باشند.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر چرایی عدم اعلام دلایل رد صلاحیت افراد در انتخابات اخیر شورای اسلامی و نیز خودداری شورا از دریافت نامه شکایت نامزدها و اینکه طبق اعلام سخنگوی سابق شورا در رد صلاحیتها حتی در شورا به رای گذاشته نشد عنوان داشت من در زمان انتخابات گذشته عضو شورا نبوده و نمیتوانم به صورت جزیی از تصمیمات شورا دفاع کنم هرچند در کلیات دفاع میکنم.
کدخدایی گفت: شما این چند مورد عدم اعلام دلایل رد صلاحیتها را بفرمایید که با من تماس بگیرند که من با معاونت اجرایی هماهنگ میکنم که شورا دلایل رد صلاحیتشان را به آنان اعلام کنم.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درباره ابهام در علت استعفای نجات الله ابراهیمیان سخنگوی سابق شورا و همچنین اعلام نظر صریح آیت الله جنتی دبیر شورای نگهبان درباره برخی اصلاح طلبان و اصولگرایان درباره انتخابات مجلس دهم خاطرنشان کرد: من جامع جمیع علوم دنیوی و اخروی نیستم و صرفا سوالات مربوط به من را بپرسید؛ مطالب مربوط به سایر اعضای شورا را از خودشان سوال کنید.
سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به اینکه اختلاف نظر در هر مجموعهای وجود دارد گفت: این به آن معنا نیست که به علت بحثهای طلبگی از نظر شخصی نیز با یکدیگر مشکل داشته باشیم که در معرض افکار عمومی قرار دهیم؛ آنچه مهم است تصمیم گیری جمعی شوراست که با رای اعضا صورت میگیرد و امیدوارم در آینده این گونه مشکلات صورت نگرفته و اطلاع رسانی بهتری داشته باشیم.
وی در پاسخ به سوالی درباره انتقادات نسبت به بررسی صلاحیت کاندیداهای انتخابات مجلس دهم به ویژه موضوع مینو خالقی و نظر شورا درباره احتمال کاهش اختیارات در صورت اصلاح قانون انتخابات عنوان داشت: موضوع اصلاح قانون انتخابات بحثی تجاری نیست که دو طرف بر سر سود و زیان آن صحبت کنند و شورا در هر موضوعی که برای اجرای قانون اساسی مفید باشد کمک خواهد کرد.
سخنگوی شورای نگهبان در بخش دیگری از این نشست خبری با اشاره به انتخابات و موضوع بررسی صلاحیتها، اظهار داشت: آنچه که ما در چارچوب قانون میتوانیم انجام دهیم این است که قانون جامعی داشته باشیم تا برخی نگرانیها در این زمینه برطرف شود، تلاشمان در این جهت خواهد بود که قانون شفاف و کارآمدی در رابطه با انتخابات داشته باشیم اما مسئولیت اصلی درباره تدوین یک قانون جامع انتخابات برعهده دولت و مجلس شورای اسلامی است، ما تا آنجام که امکانپذیر باشد براساس اصول و تفسیر قانون اساسی عمل میکنیم.
وی ادامه داد: اگر براساس قانون در جریان بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات دستمان در این دور هم بسته باشد حتما دلایل عدم صلاحیت را در اختیار خود داوطلبان قرار خواهیم داد.
کدخدایی همچنین در پاسخ به سوالی درباره انتقادات نمایندگان مجلس به نحوه بررسی لایحه احکام دائمی برنامههای توسعه، گفت: تلاش میکنیم نظراتی که نمایندگان مجلس نسبت به این لایحه دارند و نظرات اعضای شورای نگهبان در این زمینه را که البته قطعا وفق قانون بوده را به یکدیگر نزدیکتر کنیم، ما در این زمینه صحبتی با دوستان مجلس داشتهایم که اگر امکان داشته باشد لایحه احکام دایمی برنامههای توسعه را به صورت غیررسمی به شورای نگهبان ارائه دهند تا فرصت بیشتری برای بررسی این لایحه در شورای نگهبان فراهم شود.
سخنگوی شورای نگهبان بر همین اساس در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه عدهای اعضای این شورا را به سیاسیکاری متهم میکنند، آیا واقعا اعضای شورای نگهبان مواضع سیاسیشان را در تصمیماتشان دخیل میکنند یا نه؟ توضیح داد: برای شورای نگهبان فرقی بین اصولگرایی و اصلاحطلبی نیست، ما هر دو را به یک چشم نگاه میکنیم و هر دو گروه را جزء خدمتگذاران نظام میدانیم واقعا برای شورای نگهبان فرقی ندارد اما اینکه پرسیدید آیا اعضای شورا نگهبان میتوانند فعالیت سیاسی داشته باشند، باید بگویم طبیعتا به این مفهوم خیر، آنها یک کارشناس و فقیه هستند که باید نظراتشان را به صورت کارشناسی و فقهی اعلام کنند.
در ادامه این نشست خبری خبرنگار روزنامه همشهری از کدخدایی پرسید شاهد بودیم در انتخابات مجلس 12 هزار نفر کاندیدا شدند، که بار دیگر این موضوع ضرورت تغییر قانون انتخابات مجلس را یادآور شد، با توجه به اینکه انتخابات آینده ریاست جمهوری در پیش است، متاسفانه در گیر و دار انتخابات اتفاقاتی میافتد که موجب وهن نظام میشود، آیا شورای نگهبان تاکنون رایزنیهایی با دولت یا مجلس داشته است که با تغییر قانون انتخابات شاهد این تعداد ثبتنامی نباشیم؟
کدخدایی در پاسخ به این پرسش خبرنگار روزنامه همشهری توضیح داد بهتر است کمی نگاهمان را نسبت به ثبتنام تعداد زیادی داوطلب در انتخابات تغییر دهیم و ثبتنام زیاد داوطلبان در انتخابات نشان دهنده علاقهمندی مردم و جوانان به حضور در جایگاههای مهم نظام بدانیم، اما برای اینکه از یک نظام جامع در کشور برخوردار باشیم نیازمند داشتن یک مکانیزیم روشن هستیم، به عنوان مثال در کشورهای مختلف تایید افراد برای ثبتنام آنان در انتخابات را در نظر میگیرند یا هنگام ثبتنام داوطلبان در انتخابات پرداخت وثیقهها توسط داوطلبان را اعمال میکنند، لذا امیدواریم ما هم بتوانیم این شرایط را به گونهای فراهم کنیم که یک انتخابات که هم مصلحت مردم و نظام خوبمان را داشته باشد، برگزار شود.
کدخدایی در بخش پایانی این نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره شیوه انتخاب هیاتهای مرکزی استانی و شهرستانی، گفت: اعضای هیاتهای مرکزی نظارت توسط اعضای شورای نگهبان انتخاب میشوند به این معنا که رایگیری در این زمینه انجام میشود، هیاتهای مرکزی نظارت هم برای انتخاب هیاتهای استانی اقدام و رایگیری میکنند و هیاتهای استانی نیز اعضای هیاتهای نظارت شهرستانی را در یک رایگیری انتخاب میکنند.
وی در پایان پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به اینکه تاسیس مناطق آزاد برای دولتها بار مالی دارد، لذا نظر شورای نگهبان درباره لایحه افزایش 19 منطقه آزاد تجاری چیست؟ گفت: شورای نگهبان همانطور که در رابطه با انتخابات پیشاپیش نظری نمیدهد، در رابطه با مصوبات هم پیش از تصویب و ارجاع آنها به شورای نگهبان نظری نمیدهد.
انتهای پیام/
دیدگاه شما