اوقات شرعی

 

آخرین اخبار

7. آبان 1396 - 15:25   |   کد مطلب: 27176
راسته کفشدوزخانه همدان به دلیل سهل انگاری مسئولان در احیا و معرفی بیشتر آن به نسل امروزی و جایگزین شدن شغل های مصرف گرا در حال فراموشی است و اگر به همین روال پیش رود دیری نخواهد شد که همچون راسته مسگرها نابود خواهد شد.

به گزارش صبح الوند،همدان با قدمت تاریخی خود دارای بازارهای قدیمی فراوانی هست که از اسمی که بر روی راسته های ان گذاشته اند به راحتی میتوان فهمید که چه شغل و حرفه هایی در این شهر وجود داشته و همه این شغل ها موردنیاز جامعه ان روز بودند و تولید خود همدانی ها بود و مردم مواد اصلی زندگی خود را از این بازارها تهیه میکردند.

یکی از بازارهای قدیمی همدان که در زمانهای گذشته مورد استقبال جمع زیادی از مردم بود بازار کفشدوزخانه بود و در ان اهالی فن با دوختن کفش هایی مناسب و با دوام کفش مردم همدان را تهیه میکردند.

 

امروز با فراوان شدن انواع کفش ها با برندهای مختلف بازار کفش قدیمی همدان به فراموشی سپرده شده است و کمتر کسی هست که شغل کفشدوزی را انتخاب کند. به همین منظور مصاحبه ای با کسبه راسته کفشدوزخانه صورت گرفت.

 

 

* کسبه: خریدار ترجیح میدهد کفش را از نزدیکترین مغازه خریداری کند

حاج اقا سماواتیان که از سال 1333 در این بازار مشغول است گفت: متاسفانه وجود مغازه ای فراوان در سطح شهر سبب شده است که مردم دیگر کمتر به این بازار سر بزنند.

 

 

این کسبه قدیمی بازار کفشدوزخانه با بیان اینکه بازار بسیار بد است گعت: از اول هفته تاکنون فقط شش کفش فروخته ام و پیاده راه سازی هم سبب شده است تا مشتری ها کمتر به این مکان بیایند.

 

سماواتیان با بیان اینکه قدیم از شغل کفشدوزی بسیار استقبال میشد گفت: دیگر این شغل ارزش خود را از دست داده و به ان توجهی نمیشود و جوانها هم کمتر به سمت ان می ایند.

* کسبه دیگر: حریم در صنف ها از بین رفته است

خوش نظر یکی دیگر از کسبه بازار کفشدوزخانه همدان که به بهانه پشتیبان پدر سی سال است که این شغل را به عهده گرفته است به بیان دلایل راکدی بازاردکفشدوزخانه پرداخت و گفت: چیزی که باعث راکدی بازار شده دست زیاد و شغل هایی که به این اضافه شده در قدیم  هر  کسی میخواست کفش بخرد می رفت کفشدوزخانه الان از در خانه دربیاید اینقدر کفش فروشی وجود دارد که خریدار ترجیح میدهد از انجا کفشش را تهیه کند تا این مسیر طولانی کفشدوزخانه را بیاید.

 

 

* شغل های مصرف گرا جایگزین شغل ما شده است
این کسبه اظهار کرد: کفشدوزخانه از یادها رفته است و شغل های مصرف گرا جایگزین این شغل شده اند.

وی با بیان اینکه مسولان در پاسخ به زیاد شدن دست در بازار میگویند که به دلیل ایجاد اشتغال بوده گفت: این اشتغالزایی نیست بلکه سرگرمی است, فرد وقتی یک مغازه میگیرد و همه از پول مردم است بعد از چند ماه به زمین میخورد و فقط بدهی برایش می ماند.

 
خوش نظر افزود: این اسمش شغل نیست بلکه سرگرمی  است.

این کسبه به وجود حریم در اصناف در دوران قدیم اشاره کرد و گفت: در قدیم حریم تو هر صنف  بهترین چیز بود الان در یک  کوچه دو سوپر مارکتی است اینها چطوری کاسبی می کنند.

این کسبه بازار کفشدوزخانه پیاده راه سازی را یکی دیگر از دلایل رکود این بازار خواند و گفت:" 90درصد مشتری های این بازار از روستا می ایند این پیرزن یا پیرمرد می امدند در همین خیابابان پیاده میشدند و از انجا راحت وارد بازار قدیمی میشدند با پیاده راه سازی این امکان دیگر از دست رفته است.

در ادامه مصاحبه ای با رییس اتاق اصناف همدان صورت گرفت.

رییس اتاق اصناف: هیچ راهنمایی برای ورود به بازار قدیمی همدان وجود ندارد
.

احمد گازرانی بیان اینکه معرفی بیشتر بازار کفشدوزخانه کمک موثری به جذب گردشگر  میکند گفت:سیاست کل استان  تلاش بر این است که بتوانیم گردشگر جذب کنیم و گردشگر هر شهری که برود اولین موضوع که دنبال ان است بازار و بازدید از بازار قدیمی این شهر است.

 
رییس اتاق اصناف همدان اظهار کرد: مسئولین ما باید یک مقدار توجهشان ویژه بشود  و از مجموعه بازار قدیمی و سرپوشیده  کفشدوزخانه غافل شوند و  مطمئن باشند اگر به این روال پیش رود  این بازار هم همچون بازار مسگرها تعطیل میشود.

وی عنوان کرد: در خصوص احیای بازار قدیمی همدان نیاز به این است که همه دست به دست هم دهیم و اگر میخواهیم گردشگر جذب کنیم تبلیغات ویزه ای داشته باشیم زیر ساخت ورود به بازار را اماده کنیم.

گازرانی اظهار کرد: امیدواریم با اتمام طرح پیاده راه سازی وضعیت ورودی های بازار مناسب تر شود.

وی با بیان اینکه هیچ راهنمایی برای ورود به راسته بازارهای قدیمی همدان وجود ندارد گفت:  ما باید ادرس  مکان ها را در ورودی شهر بزنیم و از همه مهمتر  کف سازی و مشخص کردن و بقیه مجموعه بازار است تا خریدار و گردشگر اذیت نشود.

 

.
* در برندسازی کفش همدان کوتاهی کرده ایم
وی با بیان اینکه خوشبختانه استقبال مردم از کفش های خارجی کمتر است گفت: برند سازی یکی از موضوعاتی است که از واحبات هر استان است مهمتر از این است و 98 درصد تولید کفش همدان زنانه است و به شهرهای مختلف صادر می شود اما نام برند همدانی کمتر است و در برندسازی کوتاهی به وجود امده و اتاق اصناف و اتحادیه ها باید تلاش کنند بحث برندسازی را در تمام رسته هایی که تولید داریم فعال کنند.

معاون میراث فرهنگی: در حال تهیه طرح احیای بازار تاریخی هستیم

در ادامه مصاحبه ای با معاون میراث فرهنگی همدان در خصوص معرفی بیشتر این بازار قدیمی و حفظ ان صورت گرفت.

احمد ترابی, معاون میراث فرهنگی همدان اظهار کرد: از هنگامی که این سمت را گرفته ام احیا بافت بازار تاریخی همدان از مهمترین دغدغه هایم بوده است.

 
وی با بیان اینکه در راستای احیای بازار قدیمی همدان یک برنامه ضوابط و برنامه ها را در حال تهیه داریم گفت:  بعد از ارائه طرح  پیشنهاد مرمت کل مجموعه بازار را در دست  اقدام داریم و  بعد متناسب با ان مرمت کاروانسرهای دارای اولویت همچون کاروانسرای زغالی ها که خیلی آسیب پذیر هست در برنامه داریم.

 

ترابی اظهار کرد: اجرای طرح مرمت بازار قدیمی همدان ممکن است 1 الی 7 سال طول بکشد.

معاون میراث فرهنگی همدان عنوان کرد: میراث فرهنگی به اندازه کافی در موتابخانه و کفشدوزخانه بدون اینکه کوچکترین مشارکت مالکین داشته باشند در انجا هزینه کرده و کارهای مرمت بدنه و بام سازی را انجام داده است.

 

وی با اشاره به تعبیه راهنمایی در ورودی بازارها در سالهای اینده گفت: هنگامی که طرح تهیه دیده بشود احتمال دارد ما مسیرهای تاریخی را با یک نوع کف سازی مخصوص نشان دهیم.

سخن پایانی....

بازارها و شغل های قدیمی هر شهر پشتوانه ان می باسند و نباید به فراموشی سپرده شود. بازار کفشدوزخانه همدان به دلیل نبود حریم در اصناف و از طرفی هم نبود راهنما در ورودی بازار به فراموشی سپرده شده است و نسل جدید دیگر ادرس این بازار را بلد نیستند.

 

میراث فرهنگی هم سالیان سال است که احیای صحیح بازار قدیمی همدان را به تعویق انداخته اند و حال که خبر برنامه ریزی طرح برای این بازار امده است بنابر گفته مسئولین اجرای این طرح ممکن است یک الی هفت سال طول بکشد.

 

و اگر به همین روال پیش رود دیری نخواهد شد که راسته کفشدوزخانه همدان همچون  راسته مسگری ها از بین خواهد رفت.

گزارش از مینو جعفری ممتاز

انتهای پیام/

دیدگاه شما

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
کنگره ملی8000شهیداستان همدان