اوقات شرعی

 

آخرین اخبار

7. خرداد 1401 - 10:43   |   کد مطلب: 35917
تصمیم گیران باید بدانند زیر پوست شهر چ خبراست؟
در میان زباله ها پیدا و به تلخی جان می بازند
مادری که ماه‌ها فرزندی را در بطن خود پرورش می‌دهد باید به چه درجه‌ای از فقر و فلاکت رسیده باشد که جگرگوشه خود را با همان بندناف در خیابان رها می‌کند یا اینکه به دنبال سقط جنین می‌رود.

به گزارش صبح الوند، آسیب های اجتماعی زیر پوست شهر همچنان با سرعت می دود و تصمیم گیران باید نگاهی به پیامدهای تصمیمات خود داشته باشند. 

بر اساس بخشنامه سال گذشته مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو به معاونان و در راستای اجرای ماده ۵۱ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت هرگونه توزیع رایگان یا یارانه‌ای اقلام مرتبط با پیشگیری از بارداری، کار گذاشتن اقلام پیشگیری و تشویق به استفاده از آن‌ها در شبکه بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه‌های علوم پزشکی ممنوع و هر گونه ارائه دارو‌های جلوگیری از بارداری در داروخانه‌های سراسر کشور و شبکه بهداشت و کار گذاشتن اقلام پیشگیری منوط به تجویز پزشک شد.

پیش از تصویب این قانون اقلام پیشگیری از بارداری توسط خانه‌های بهداشت یا سمن‌های فعال در حوزه آسیب‌های اجتماعی به صورت رایگان در اختیار اقشار نیازمند و افراد آسیب‌دیده مانند زنان و مردان کارتن‌خواب قرار می‌گرفت.

حالا، اما با ممنوعیت این اقدام و با توجه به ناآگاهی و البته فقر بسیاری از افرادی که پیش‌تر این اقلام به صورت رایگان در اختیارشان قرار می‌گرفت تولد نوزادانی که بلافاصله بعد از تولد در خیابان‌ها رها می‌شوند یا به دلیل فقر و عدم آمادگی خانواده در شرایط بسیار نازل اجتماعی و اقتصادی رشد کرده و به سرنوشتی نامعلوم دچار می‌شوند کم نیست.

همزمان با گسترش روز افزون فقر در جامعه اجبار حاکمیت به فرزندآوری اجباری به هر قیمتی عجیب به نظر می‌رسد گرچه جمعیت رو به کاهش ایران نگرانی‌هایی را به لحاظ تبعات کاهش جمعیت و سالمندی آن در آینده ایجاد می‌کند، اما قطعا واداشتن زوج‌ها به فرزندآوری راهکار مناسبی نیست بلکه ابتدا باید شرایط فرزندآوری و امکانات مناسب برای رشد و پرورش و حمایت از فرزندان توسط حاکمیت فراهم شود تا از این رهگذر زوجین نیز به فرزندآوری تشویق شوند.

دکتر محمدرضا محبوب‌فر کارشناس حوزه سلامت و بحران‌های محیطی و پژوهشگر برنامه‌ریزی و توسعه می‌گوید: از سال ۱۳۹۹ همزمان با گرانی‌هایی که در کشور ایجاد شد، ازدواج و فرزندآوری از دستور کار مردم و بسیاری از زوج‌ها خارج شده است.
او با اشاره به تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به دلیل کاهش جمعیت و افزایش سالمندی در کشور عنوان می‌کند: تصویب‌کنندگان این قانون به صورت دستوری و با در نظرگرفتن مشوق‌های مالی که با توجه به هزینه‌های روزافزون خانواده‌های ایرانی شبیه به توهم و خیال بود به دنبال فرزندآوری هستند. این قانون تا کنون هیچ دستاوری نداشته، اما به افزایش ازدواج‌های صوری و ازدواج برای کسب وام ازدواج و طلاق بعد از آن منجر شده است.
به گفته محبوب‌فر این طرح محدودیت‌های بیشتری را بر حقوق سلامت جنسی و باروری زنان و مردان ایجاد کرده است. حقوق سلامت جنسی و باروری به معنای دسترسی ارزان و فراوان به لوازم پیشگیری از بارداری و اطلاعات جنسی است که این طرح این حقوق را سلب کرد است. این طرح تاثیری بسیار منفی را بر حقوق زنان اعمال کرده است.

مهم‌ترین دستاور این قانون افزایش سقط جنین در کشور است موضوعی که محبوب‌فر بر آن تاکید کرده و ادامه می‌دهد: طرح جوانی جمعیت منجر به تسهیل ازدواج جوانان و ارتقا کیفیت زندگی مردم نشده است، زیرا مسئولان برای تسهیل ازدواج و فرزندآوری باید رفاه را برای مردم ایجاد کنند. در حال حاضر هیچگونه مشوق واقعی برای فرزندآوری وجود ندارد و افرادی که به امید این مشوق‌ها اقدام به فرزندآوری کنند در هزینه‌های تولد و پرورش فرزند خود می‌مانند و در نهایت اقدام به سقط جنین می‌کنند.

حبوب‌فر می‌گوید: از طرف دیگر با توجه به اینکه در کشور سقط‌جنین ممنوع و درباره آن محدودیت‌های بسیاری وجود دارد، بسیاری از سقط‌جنین‌ها به صورت غیرقانونی و زیرزمینی انجام می‌شود یا توسط زنانی که به صورت تجربی کار سقط جنین را انجام می‌دهند.

این کارشناس حوزه سلامت و بحران‌های محیطی با تاکید برنگران‌کننده بودن وضعیت موجود اظهار می‌کند: بنا بر اعلام وزارت بهداشت روزانه هزار جنین در کشور به صورت قانونی یا غیرقانونی سقط شده و می‌میرند، که به این آمار رسمی باید آمار غیررسمی و ثبت نشده سقط جنین و نیز نوزادان متولد و رها شده را نیز اضافه کرد مانند آنچه طی روز‌های گذشته رخ داده است.

تخمین محبوب‌فر به عنوان یک کارشناس و پژوهشگر حوزه برنامه‌ریزی توسعه و آسیب‌های اجتماعی آن است که روزانه بین ۲ هزار تا ۲ هزار و ۵۰۰ مورد جنین نوزاد سقط یا متولد و رها می‌شوند، که این آمار به شدت تکان‌دهنده و ناشی از همین سیاست‌های مصوب است.

در همین راستا سید مجتبی حسینی یمین، کارشناس مسائل فرهنگی و استاد دانشگاه نیز در گفتگو با خبرنگار عصرهمدان؛ گفت: یکی از انحرافات در مساله فرزند آوری تشویق به این امر است که مدام مردم را تحریک می کنیم در حالی که مردم دچار مشکلات اقتصادی هستند.

وی افزود: باید بدون ایجاد حساسیت کار را پیش ببریم و به کارهای فوتی و فوری پرداخته شود تا بدون ایجاد حساسیت جمعیت را افزایش دهیم
حسینی یمین ادامه داد: باید ابتدا مبارزه با سقط جنین را در اولویت قرار دهیم؛ قرآن به موضوع سقط جنین با این بیان که اگر نطفه ای بسته شد آن را از بین نبرید، اشاره کرده است. باید بدانیم سقط جنین از زمانی که نطفه بسته می شود حرام است و افرادی که در جبهه و صف مقدم سقط جنین هستند.
باید بدانند سقط جنین در هر حالت حتی زیر سه ماه نیز حرام تلقی می شود
وی گفت: بطور میانگین سالانه ۶۰۰ هزار سقط در کشور داریم که اگر بتوانیم در هرسال یک سوم  این میزان را کاهش دهیم، مقدار قابل توجهی به نرخ باروری اضافه می شود.

به نظر می رشد که علاوه بر دلایل فرهنگی، مسائل اقتصادی مانند اشتغال، مسکن، تورم و … نیز بر نرخ کاهش جمعیت تاثیرگذار است که این موضوع توجه جدی مسئولین را می طلبد که در آینده ایران و همچنین استان همدان، این بحران به یک چالش جدی و اصلی تبدیل نشود.
انتهای پیام/ آ

دیدگاه شما

پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
کنگره ملی8000شهیداستان همدان